Sergei Prokofiev a murit cu 60 de ani în urmă, la 5 martie 1953, dar faimosului compozitor rus i s-a acordat puțină atenție în Uniunea Sovietică. Dispariția sa a rămas umbrită de cea a dictatorului Iosif Stalin, anunțată în aceeași zi. La funerariile lui Prokofiev nu a participat decît o mînă de prieteni și de rude, care nu au găsit flori, cumpărate toate de cei care îl jeleau pe Stalin. Dacă moartea lui Prokofiev a trecut neobservată, moștenirea sa rămîne iar compozitorul continuă să fie privit și astăzi drept una din personalitățile culturale ale secolului al XX-lea, ale cărui compoziții continuă să surprindă și să provoace spiritele.
Sergei Prokofiev: Geniul în umbra lui Stalin

4
După revoluția din Rusia, Prokofiev, care considera că există puțin spațiu pentru experimentele sale muzicale, a plecat întîi la San Francisco, iar cîțiva ani mai tîrziu s-a stabilit la Paris. În Statele Unite a compus opera „Dragostea celor trei portcale” a cărei premieră a avut loc în 1921.

9
Prokofiev cu regizorul de film Serghei Eisenstein in 1943. Prokofiev a compus muzica la filmele antologice ale lui Eisenstein „Aleksandr Nevsky” și „Ivan cel Groaznic."

10
Compozitorul a fost evacuat din Moscova în 1941, lăsînd în urmă soția și copiii. Prokofieva și-a petrecut anii războiului în Caucaz, unde a început o relație cu scriitoarea Mira Mendelson, care a colaborat cu el la libretul operei sale „Război și Pace”, bazat pe romanul lui Lev Tolstoi.

12
În 1948, lucrările lui Prokofiev au fost condamnate de regimul stalinist, președintele Uniunii Compozitorilor denunțîndu-l, alături de alți mulți compozitori, pentru „formalism” și „atitudine burgheză”. Compozițiile sale au fost interzise timp de doi ani. Soția sa Lina, de care se separase, a fost arestată și trimisă într-un lagăr de muncă.