Opt organizaţii non-guvernamentale şi-au anunţat iniţiativa de organizare a unei campanii extinse de informare privind beneficiile integrării europene care să revigoreze opţiunea pro-europeană a populaţiei şi să diminueze euroscepticismul sau chiar ostilitatea faţă de UE. Amănunte despre această campanie, percepută de mulţi ca temerară după „povestea de succes” a Republicii Moldova în convorbirea cu directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO) Sergiu Ostaf.
Europa Liberă: Aşadar, un grup sau o comunitate de organizaţii ale societăţii civile, organizaţii cu crez pro-european, şi-au anunţat decizia de a desfăşura o campanei de informare privind beneficiile integrării europene. Cum ar urma să se concretizeze această intenţie într-un context mai degrabă de euroscepticism şi dezamăgiri grave privind perspectivele europene ale Republicii Moldova?
Sergiu Ostaf: „În primul rând, noi credem că Republica Moldova are şanse foarte bune pentru a progresa la capitolul realizarea reformelor şi există şanse pentru obţinerea unui statut mult mai apropiat faţă de UE în anumită perspectivă de câţiva ani, fie că sunt doi, fie – cinci ani. asta de fapt ne ghidează în optimismul nostru pentru a demara o astfel de campanie. Există şi un motiv foarte clar de ce facem asta. există într-adevăr o necesitatea foarte mare pentru o astfel de campanie, inclusiv pentru că există un anumit nivel de scepticism care s-a instalat în Republica Moldova. ONG-urile, persoanele active fac ceea ce este necesar pentru că credem în acest deziderat. Chiar dacă există un val de scepticism nu doar în Moldova, dar şi în regiune, este şi o provocare pe care o îmbrățișăm. ONG-urile, societatea civil mereu fac lucruri care sunt necesare chiar dacă provocările sunt foarte mari.”
Europa Liberă: Vorbiţi de optimism, de un fel de provocare în legătură cu această campanie. Aţi remarcat chiar Dvs. că de vreme considerabilă deja mesajul proeuropean, opţiunea proeuropeană au fost umbrite de fel de fel de evenimente. Ce vor răspunde, cu titlu de informare, organizaţiile respective la întrebările privind vinovaţii pentru compromiterea poveştii de succes pro-europene? evident dacă un asemenea răspuns mai are relevanţă acum.
Sergiu Ostaf: „Răspunsurile faţă de ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă se proiectează asupra politicienilor şi guvernanţilor din această perioadă. Sigur că vom vorbi despre oportunităţile ratate în această perioadă, despre greșelile care sunt comise. Totodată, aceste greşeli şi ratări pe care le-am înregistrat în această perioadă nu înseamnă că va fi barată şansa societăţii noastre pentru a se apropia de integrarea europeană şi statutul de asociat a Republicii Moldova. O să vorbim despre faptul că este important ca republica Moldova, în sfârşit, să capete această independenţă energetică care este parte a Acordului de Asociere şi să fim cuplaţi la sursele energetice din Europa. Asta oferă o şansă importantă pentru a reduce costurile pentru fiecare gospodărie în parte şi pentru a mări alegerea cetăţeanului faţă de sursele energetice. Este un pas important care va fi realizat în timp apropiat. Sigur că o să vorbim de acele obligaţiuni ce ţin de reforme în domeniile justiţie, anticorupţie, care la fel se impun în programul de guvernare. Este o şansă să avem o justiţie mai bună în viitor. Cu toate provocările, dificultăţile există şi anumite şanse pentru a face o viaţă mai bună. Aceste obiective pragmatice, în pofida faptului că nu au fost realizate în ultima perioadă, totuşi există în continuare. Speranţa şi optimismul sunt sursele energetice care ghidează activitatea organizațiilor. Noi, cel puţin, nu trebuie să pierdem acest optimism.”
Europa Liberă: De ce lansați această campanie anume acum, în ajunul electoralei pentru prezidenţiale? Unii ar spune că e un fel de susţinere indirectă a candidaţilor pro-europeni.
Sergiu Ostaf: „Sunt mai multe motive. Primul – societatea civilă mereu a răspuns provocărilor. Există acest efort de angajare de a aprofunda şi a mobiliza electoratul proeuropean mereu, nu doar în preajma unor evenimente electorale. Dacă coincide parţial şi chiar se acoperă parţial activităţile pe care ni le-am propus cu un proces electoral, atunci asta nu ar însemna că noi vom pleda pentru un candidat anume. Vom încerca să mobilizăm opţiunea proeuropeană. Sunt sigur că şi alţi actori cu alte opţiuni vor face anumite eforturi fie că prin intermediul resurselor convenționale, fie cu resurse din afară. Noi o să facem doar ceea ce trebuie atunci când încercăm să lărgim şi să mobilizăm acei actori care optează pentru această opţiune. Noi nu o să oferim un răspuns faţă de cine ar trebui să fie votat de către cetăţeni. Această activitatea nu contrazice de fapt principiile de activitate a ONG-urilor. Încrederea, determinarea noastră pentru o anumită poziţie principială nu contravine obiectivelor activităţii ONG-urilor.”
Europa Liberă: Sunteţi încrezător în privinţa şanselor Republicii Moldova de accedere europeană. Vă propuneţi să schimbaţi punctul de vedere al celor şovăielnici sau de-a dreptul refractari sau chiar ostili valorilor UE. Nu este cam exagerată această temerară intenţie şi acest optimism, de vreme ce UE se confruntă acum cu nişte probleme fără precedent de la formarea ei?
Sergiu Ostaf: „Există într-adevăr anumite provocări cu care se confruntă şi UE, dar nu ar trebui să exagerăm aceste provocări. Asta şi este logica activităţii unor construcţii dinamice cum este UE. Brexit-ul a fost o provocare care a fost îmbrățișată şi de către statele UE. probabil că din această situaţie UE o să iasă cu brio şi va fi relansată, de fapt, ideea de accelerare a integrării statelor UE pentru a găsi soluţii pentru această problemă. Se vorbeşte acum despre o regândire a vitezei de integrare şi transmiterea unor competenţe importante pe zona justiţiei, economiei unui centru reconsiderat, probabil, fără Marea Britanie. Acest proces va avea şi o oportunitate nouă pentru Republica Moldova din momentul când se califică şi implementează reformele. Opţiunea pragmatică în cazul acesta probabil că aparent bate existenţa unui optimism poate că de către unii evaluat prea excesiv. Sunt sigur că în ceva timp, probabil că într-un an sau doi, vom vedea că oportunităţile în momentul în care facem lecţiile de acasă sunt destul de bune pentru Republica Moldova să ne găsim într-o ipostază de candidatură foarte bună de aplicare la statutul de asociat la UE.”
Europa Liberă: Credeţi că euroscepticismul poate fi diminuat fără a schimba actuala garnitură guvernamentală, acuzată de mulţi că a discreditat ideea integrării europene?
Sergiu Ostaf: „Sunt de acord că cei care se află acum la guvernare, cel puţin parţial, pentru că observăm că actuala guvernare este acum formată din fracturi din cei care au fost la guvernare în ultimii 10 ani, dar şi din anumite elemente politice care au fost în opoziţie, parţial se suprapune cu cei care au fost la guvernare în această perioadă. este important să facem această observaţie. Nu întreaga garnitură guvernamentală actuală a fost în ultimii şapte-opt ani la putere. Sigur că ei în continuare poartă responsabilitate pentru ce s-a întâmplat, dar asta nu înseamnă că actualii nu ar trebui să acţioneze, în momentul în care se declară şi practic fac anumite activităţi în opinia mea persoanală în ultimele şase-opt luni există anumite progrese tangibile care creează, cel puţin în înţelegerea mea, anumite schimbări reale în ceea ce priveşte liberalizarea resurselor alternative în sectorul energetic. Există anumite progrese în adoptarea unor legi, care trebuie să fie puse în aplicare. Pesimismul trebuie să fie proiectat asupra guvernării actuale, dar în momentul în care demonstrează unele progrese în interesul cetăţenilor trebuie să le îmbrăţişăm şi să oferim o şansă pentru o anumită perioadă să le pună în aplicare. Nu doar noi apreciem acest lucru, dar şi partenerii de dezvoltare.”
Europa Liberă: În această campanie în susţinerea integrării europene ce susţinere aveţi, inclusiv financiară, şi din partea cui?
Sergiu Ostaf: „La această etapă noi capitalizăm efortul nostru, în primul rând, pe multiple informaţii şi resurse informaţionale care au fost create în 2014-2015, atunci când a existat un efort plenar din partea mai multor ONG-uri de a explica beneficiile şi avantajele integrării europene. Inclusiv noi ne-am implicat foarte mult atunci. Tot în acea perioadă au existat anumite eforturi susţinute pentru a produce şi capacităţi în ceea ce priveşte dotări ş.a.m.d. Acum noi reutilizăm acest efort. Din moment ce acest efort va demara şi va căpăta şi o importanţă sunt sigur că va exista şi mai multă susţinere. Acum o facem ca şi cum pe cont propriu, dar asta am făcut mereu, am pornit anumite lucruri şi ulterior am văzut că din moment ce aceste lucruri se desfășoară există şi un sprijin. În societatea civilă asta este cel mai important – să pornim lucrurile, să le urnim din loc aceste obiective şi suportul financiar o să vină cu siguranţă pe viitor.”
Europa Liberă: Chiar consideraţi că accentele trebuie puse acum pe informare privind beneficiile UE şi nu pe sursele care au demolat visul european în Republica Moldova?
Sergiu Ostaf: „Dacă vorbim despre schimbarea guvernării, acest lucru se va produce într-un viitor regulamentar, când vor fi alegerile parlamentare. Forţarea notei, în opinia mea, peste regulile reglementate de către Constituţie ar fi o modalitate probabil pentru a deturna anumite rezultate care se profilează în anumite domenii despre care am vorbit.”