Reținerea ziariștilor a fost condamnată de Ministerul de Externe de la Moscova, care s-a plâns că diplomații ruși de la Baku nu sunt lăsați să intre în legătură cu ei.
Știrea a venit pe fondul tensionării relațiilor dintre Azerbaidjan și F. Rusă, mai ales după arestarea la Ekaterinburg a unor azeri bănuiți de delicte grave.
Anchetatorii din orașul industrial rus au efectuat o serie de raiduri săptămâna trecută în legătură cu crime mai vechi nerezolvate, inclusiv omoruri în serie. Ei au declarat că au reținut șase persoane, toate având pașapoarte rusești, recunoscând că doi suspecți au murit.
Unul dintre suspecți a murit de insuficiență cardiacă, au spus anchetatorii într-o declarație, iar cauza decesului celuilalt era încă obiectul unor teste medicale.
Victimele au fost identificate, potrivit Associated Press, drept Ziaddin și Husein Safarov, ambii în vârstă de aproximativ 60 de ani. Fratele lor, Saifaddin Huseinli, a declarat pentru postul public de televiziune azer ITV că bărbații au fost torturați până la moarte „fără niciun proces sau anchetă, în ciuda nevinovăției lor". El a descris raidurile drept „sălbăticie", afirmând că și alții au fost bătuți și supuși șocurilor electrice.
„Crime etnice”
Baku a învinuit poliția rusă că efectuează execuții extrajudiciare „pe motive etnice", o acuzație respinsă de Moscova.
Mai devreme, însărcinatul cu afaceri al Rusiei a fost convocat anterior de Ministerul de Externe de la Baku pe tema „asasinatelor brutale", iar parlamentul azer a renunțat la discuțiile bilaterale planificate la Moscova și a anulat o vizită a unui viceprim-ministru rus.
Duminică, Ministerul Culturii din Azerbaidjan a declarat că anulează, de asemenea, evenimentele culturale planificate de organizațiile ruse de stat și private din cauza „crimelor demonstrative țintite și extrajudiciare și a actelor de violență comise de agențiile ruse de aplicare a legii".
Întrebat despre decizia Ministerului azer al Culturii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni: „Regretăm sincer astfel de decizii. Este important să continuăm să lucrăm pentru a clarifica motivele și natura evenimentelor care, în opinia părții azere, au cauzat astfel de măsuri”.
„Credem că tot ceea ce se întâmplă (la Ekaterinburg) este legat de activitatea agențiilor de aplicare a legii, iar acest lucru nu poate și nu ar trebui să fie un motiv pentru o astfel de reacție", a mai declarat Peskov reporterilor.
Relații în picaj
Legăturile dintre cele două țări, pe vremuri republici sovietice, sunt tensionate de luni de zile, amintește AP. Președintele azer Ilham Aliev a refuzat invitația de a participa la parada de Ziua Victoriei la Moscova, în mai. În schimb, ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sibiha, a vizitat Baku mai târziu, în aceeași lună, semnalând legături bilaterale mai strânse.
Relațiile dintre Moscova și Baku s-au răcit după ce un avion de pasageri azer s-a prăbușit în Kazahstan în decembrie, omorând 38 din cele 67 de persoane aflate la bord.
Aliev a declarat că avionul a fost doborât deasupra Rusiei, deși neintenționat, fiind „făcut incontrolabil” cu instrumente de război electronic. El a acuzat Rusia că a încercat să „mușamalizeze" incidentul timp de mai multe zile. Putin și-a cerut scuze de la Aliev, până la urmă, pentru ceea ce el a numit un „incident tragic", dar Rusia nu și-a recunoscut explicit responsabilitatea.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te