Biserica Ortodoxă Rusă luptă pentru proprietatea unei vechi mănăstiri săpate în calcar
Biserica Ortodoxă din Rusia se confruntă cu rezistența localnicilor care nu vor să-i cedeze dreptul de proprietate asupra unui vechi așezământ bisericesc săpat în calcar.

Peștera în care se află mănăstirea se găsește în oblastul Voronezh din Rusia, lângă granița cu Ucraina. Mănăstirea Icoana Fecioarei Maria a Peșterii din Sicilia este numită astfel datorită icoanei care s-a păstrat aici. Aceasta, după cum sună legenda, a fost adusă pe șantier de către creștinii ortodocși fugiți de persecuția catolică din Sicilia prin secolul al XV-lea.

Lăcașul este săpat într-o stâncă de calcar vestigiu al mării preistorice care acoperea cândva regiunea. Este loc de pelerinaj pentru creștinii ortodocși din 1830, când stingerea rapidă a focarului de holeră din regiune a fost atribuită icoanei siciliene din templu. Anul trecut, s-au înregistrt 91 000 de turiști și pelerini religioși.

Celebra icoană siciliană este protejată cu un ecran de sticlă și se află în interiorul lăcașului. Aflat în centrul multor legende, acest așezământ a fost gestionat de rezervația Muzeului Divnogorye de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. În 2015, conducerea muzeului a început procesul de înscriere a templului ca parte a Patrimoniului mondial UNESCO. Dar această cerere este pusă sub semnul întrebării după ce o eparhie ortodoxă a solicitat dreptul de a administra așezământul. Conform unei legi din 2010 Biserica Ortodoxă Rusă poate solicita dreptul de proprietate asupra proprietăților religioase de stat.

Marina Lylova, una dintre fondatoarele muzeului care supraveghează lăcașul religios, a declarat serviciului rus RFE/RL că este îngrijorată de soarta pe care o va avea acest așezământ atât de fragil dacă biserica preia controlul. Ea dă exemplu un alt complex de peșteri din apropiere, care a fost transferat Bisericii Ortodoxe. Marina Lylova susține că interiorul acestui sit istoric a fost „distrus” de renovări.