Sfârșitul podului aerian din Berlin, la 30 septembrie 1949, a marcat o victorie uimitoare și timpurie în Războiul Rece. Criza a luat naștere în urma unui plan al Statelor Unite, al Marii Britanii și al Franței, pus în aplicare cu un an mai devreme, de a crea o monedă stabilă pentru Germania de Vest. Sovieticii au reacționat cu furie, dorind să controleze economia postbelică a țării. Ei au tăiat accesul la energie electrică, la căile ferate, la drumuri și la apă în Berlinul de Vest, care se afla adânc în interiorul zonei sovietice. Președintele Harry S. Truman a respins sfatul generalilor săi de a lansa o confruntare militară și, în schimb, a colaborat cu forțele aeriene ale națiunilor aliate pentru a lansa cea mai mare operațiune umanitară aeropurtată din istorie. Americanii au numit planul îndrăzneț Operațiunea Vittles, în timp ce britanicii l-au botezat Plainfare. Timp de 15 luni, peste 200.000 de avioane au livrat aproximativ 2,3 milioane de tone de provizii în orașul asediat, ceea ce i-a convins pe sovietici să pună capăt blocadei.
Blocada sovietică și podul aerian din Berlin, 75 de ani mai târziu

13
Un Short Sunderland al RAF, ancorat pe râul Havel din Berlinul de Vest. Hidroavioanele care transportau mărfuri au aterizat, de asemenea, pe lacul Wannsee din iulie până la jumătatea lunii decembrie 1948, când amenințarea gheții de iarnă a făcut ca acest loc să devină nesigur.

14
Copiii stau într-un hidroavion RAF Sunderland înainte de decolare, la 25 noiembrie 1948. Ei se îndreptau spre zona de ocupație britanică, unde au rămas până la ridicarea blocadei sovietice. Un program pentru a-i scuti pe copii de frigul aspru al iernii, când combustibilul era foarte scump, a fost înființat de oficialii germani, americani și britanici din domeniul asistenței sociale. Mai mult de 2000 de copii au fost transportați cu avionul în aproximativ două luni.

15
Oameni așteptându-și rația de cărbune în cartierul Neukoelln din Berlinul de Vest, pe 27 noiembrie 1948.

16
Copiii berlinezi au parte de o surpriză pe aeroportul Tempelhof din Berlin, pe 15 decembrie 1948: Cadouri de Crăciun de la un Moș Crăciun zburător, cunoscut și ca locotenentul John Konop din Astoria, New York. Acesta a fost primul transport aerian de la donatori americani care a fost distribuit în cadrul programului Forțelor Aeriene ale SUA cunoscut sub numele de Operațiunea Moș Crăciun.