Decizia CEC din 19 iulie de a nu înregistra blocul „Victorie-Pobeda” a fost luată pe fundalul unui protest al susținătorilor celor patru partide care formează blocul: „Victorie”, „Renaștere”, „Șansă” și „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei”.
Dacă decizia CEC rămâne în vigoare, blocul nu va putea să se înregistreze în calitate de participant la parlamentare și nu va putea susține vreun candidat.
Spre deosebire de partide, care pot depune direct cerere de înregistrare în cursa pentru parlamentare, începând cu 20 iulie, blocurile formate din mai multe partide trebuie să obțină și această înregistrare prealabilă ca bloc electoral.
Reprezentanții autorității electorale au invocat mai multe motive pentru care au respins înregistrarea „Victorie-Pobeda”.
Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a spus că cele patru partide ale blocului nu s-au disociat de fostul Partid Șor, declarat neconstituțional în 2023, ba chiar au participat la un congres comun la Moscova, alături de Ilan Șor, oligarhul fugar în Rusia, condamnat acasă la închisoare în dosarul denumit generic „frauda bancară”.
Partidul Șor a fost declarat neconstituțional și lichidat în urma suspiciunilor că s-a pus în slujba Kremlinului pentru a destabiliza Republica Moldova.
Modificări recente la legislația moldoveană interzic asocierea politică, crearea sau înregistrarea unui nou partid pentru „a continua sau a relua, în calitate de partid politic succesor, activitatea unui partid politic declarat neconstituțional”.
CEC care are și suspiciuni de finanțare ilegală a blocului „Victorie-Pobeda“, mai invocă și faptul că Ministerul Justiției a cerut instanței de judecată să dizolve partidul „Șansă” și să limiteze, pentru jumătate de an, activitatea partidelor „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” și „Renaștere”.
„Victorie-Pobeda” poate contesta decizia CEC
Totodată, reprezentanții CEC au spus că nu pot înregistra blocul cu denumirea „Victorie” pentru că în R. Moldova există partidul „Victorie”, iar legea nu permite înregistrarea blocurilor cu denumiri identice cu cele ale partidelor.
Reprezentanții blocului au negat majoritatea neregulilor imputate de CEC, iar liderul „Șansă” Alexei Lungu a acuzat membrii CEC de acțiuni și decizii politice. El a fost escortat din sala de ședințe de către poliție după atacuri verbale la adresa membrilor CEC.
Membrii blocului au calificat refuzul CEC drept un abuz. Explicând relația cu Ilan Șor, reprezentantul partidului „Renaștere”, Vasile Bolea, a spus că oligarhul condamnat în frauda bancară ar fi „motorul de unificare a acestor forțelor politice”.
În ședința din 19 iulie, CEC a mai cerut Ministerului Justiției să analizeze acțiunile celor patru partide privind afilierea lor cu un partid declarat neconstituțional.
„Victorie-Pobeda” are la dispoziție trei zile să conteste în instanță decizia autorității electorale de a nu-l înregistra în calitate de bloc electoral.
Blocul „Victorie-Pobeda” nu a fost înregistrat nici în cursa electorală de anul trecut pentru prezidențiale și referendumul despre aderarea Republicii Moldova la UE, iar justiția a lăsat atunci în vigoare decizia CEC.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te