„Multe apartamente de la mansardă au fost luate în credit. Sperăm că, fiind condiționați de bancă, proprietarii aveau polițe de asigurare în vigoare. Dacă este așa, ar trebui să poată acoperi o parte din daune”, a spus vicepremierul Vladimir Bolea.
Autoritățile au anunțat mai multe măsuri de sprijin pentru familiile afectate de incendiu. Printre acestea se numără vouchere pentru necesitățile imediate, cazare temporară și un ajutor financiar inițial de 10.000 de lei pentru fiecare familie, oferit de Guvern cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.
Un acoperiș provizoriu urmează să fie construit pentru a proteja de ploi apartamentele de la etajele inferioare. În paralel, autoritățile așteaptă concluziile anchetei desfășurate de poliție, care să clarifice dacă mansarda a fost sau nu construită legal, cine a semnat recepția finală a lucrărilor și dacă au fost respectate sau ignorate condițiile tehnice.
De ce atât de puțini oameni își asigură locuințele?
Există gândul că „mie n-o să mi se întâmple nimic rău”, explică Dumitru Pînzaru, director de vânzări la o companie de asigurări.
Comparativ cu alte tipuri de asigurări, asigurarea imobilelor este o măsură benevolă, nu obligatorie. De obicei, sunt asigurate locuințele cumpărate prin programe de creditare, aceasta fiind una dintre condițiile stipulate în contractul de credit ipotecar.
Companiile de asigurări oferă diferite pachete și polițe de asigurare. De exemplu, pachetul complet include patru secțiuni: asigurarea spațiului locativ, a bunurilor casnice, răspunderea față de terți (vecini) și asigurarea protecției membrilor familiei.
Potrivit lui Dumitru Pînzaru, procedura este simplă: proprietarul locuinței doar îndeplinește o cerere, în care indică informații ca valoarea imobilului, numărul cadastral, codul fiscal, datele personale.
Cum se calculează mărimea poliței?
Polița de asigurare, pe care proprietarul o plătește anual, se stabilește în funcție de suprafața, tipul locuinței și prețul imobilului. Fiecare companie face calcule în funcție de rezervele de asigurări. În general, suma poate varia între 800 și 4.500 de lei.
În cazul în care un apartament este închiriat, asigurarea este aceeași, numai că nu o face proprietarul. Chiriașul este cel care îl va asigura, pentru a-și diminua cheltuielile în cazul unor eventuale pagube.
Ce acoperă asigurarea?
Polița de asigurare a locuinței acoperă daunele în cazuri de incendiu, cutremur, inundații, furt, vandalism, alunecare de teren etc.
Asigurarea acoperă deteriorarea bunurilor, precum și eventualele pagube cauzate neintenționat de proprietar vecinilor săi.
Proprietarul trebuie să înștiințeze asigurătorul despre incident, să scrie o cerere, iar experții de la companie vor face o evaluare a pagubelor.
De ce este important să-ți asiguri locuința?
Asigurarea locuinței oferă despăgubiri, costuri pentru reparații, în caz de evenimente neprevăzute.
„De obicei, polița acoperă paguba integral. Se consideră distrugere totală atunci când cheltuielile pentru restaurare sunt mai mari decât valoarea bunului. În majoritatea cazurilor, 80% distrugerile sunt parțiale”, spune expertul în asigurări Dumitru Pînzaru.
„Dacă ai niște bani puși de-o parte, nu-i o problemă. Dar dacă nu ai rezerve și locuința pentru care ai muncit 5 sau 10 ani și în care ai investit 50.000 sau 100.000 de euro e distrusă, rămâi în mijlocul drumului”, adaugă asiguratorul.
Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, la 31 martie 2025, în R. Moldova erau asigurate peste 32.600 de apartamente și peste 9.100 de case de locuit. În 2024, peste 41.500 de locuințe au fost asigurate.
Conform datelor Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2024, în țară erau înregistrate 1,3 milioane de locuințe, dintre care 580.000 în orașe și peste 750.000 în sate.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te