Consilierul Mișcării Alternativa Națională (MAN) Grigore Bejenaru a spus Europei Libere că majorarea bugetului pentru domeniul culturii în anul 2025 este firească, iar acuzațiile consilierilor din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) sunt „speculații politice”.
Șefa Direcției finanțe a Primăriei Chișinău, Olesea Pșenițchi, a precizat, la o conferință de presă, pe 14 mai, că acuzațiile PAS se bazează pe „interpretări intenționat greșite a cifrelor din proiectul de buget”.
„Cifra de 600 de milioane de lei invocată de PAS reprezintă bugetul întregului sector al culturii”, a spus Pșenițchi.
Funcționara a precizat că majorarea anuală a bugetului destinat culturii are loc în urma creșterii salariilor, costurilor tot mai ridicate la energie și modernizării infrastructurii culturale.
Primarul Ion Ceban a precizat că, din acest buget, doar circa 12 milioane de lei sunt alocați pentru concerte - o sumă, potrivit lui, echivalentă cu cea cheltuită de Guvern pentru un singur eveniment, Ziua Independenței, în 2024.
Zilele Chișinăului, în țări străine
În ultimii ani, Primăria Chișinău a organizat mai multe ediții ale festivalului „Zilele Chișinăului” în orașe europene cu comunități mari de moldoveni, precum Barcelona, Padova, Veneția, precum și turnee în orașe din România.
Evenimentele, finanțate din bani municipali, s-au desfășurat inclusiv în ani electorali, ceea ce a alimentat acuzațiile de campanie mascată. Nota de plată pentru chișinăuieni a ajuns, atât în 2023, cât și în 2024, la circa 9 milioane de lei.
Și în acest an, concertele în diaspora se află pe agenda Primăriei Chișinău. În ianuarie 2025, municipalitatea a organizat o festivitate la Veneția sub numele „Sărbători ca acasă”.
Întrebată dacă astfel de evenimente vor continua în lunile următoare, consiliera pe comunicare a primarului, Natalia Ixari, a spus Europei Libere că o decizie încă nu s-a luat.
„Avem multe solicitări, atât de la cetățeni, cât și de la orașe partenere”, a precizat ea.
Modelul, preluat de Guvern?
În acest an, electoral de altfel, concertele în diaspora au ajuns să fie organizate și de Guvern. Pe 9 mai, executivul a anunțat lansarea turneului cultural „Moldova - familia noastră”, cu concerte susținute de artiști moldoveni în orașe din România, Franța și Italia.
„Evenimentele sunt dedicate legăturii dintre țara de origine și oamenii săi plecați peste hotare”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, pe 14 mai.
La concertele de la Paris și Padova va evolua Moldovan National Youth Orchestra, condusă de Andriano Marian, alături de soliști ca Misha Miller, Paula Seling, Cătălin Josan sau Pasha Parfeni.
Licitația pentru organizarea turneului, realizată în martie, a stârnit controverse, deoarece a fost câștigată de asociația muzical-corală fondată și condusă de mama și de fratele deputatului PAS Radu Marian, șeful Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe.
Acuzat de conflict de interese, Marian a negat orice influență. Parlamentarul a spus că asociația este una dintre cele mai importante din domeniul culturii din țară și că, în ultimii 20 de ani, a primit finanțări atât de la Primăria Chișinău, cât și de la stat.
„Succesul lor se datorează muncii și talentului. Nu au nevoie de mine sau de funcția mea nici măcar o secundă”, s-a justificat deputatul partidului de guvernământ.
Pe 28 septembrie, în R. Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. Scrutinele precedente au arătat că moldovenii de peste hotare sunt foarte activi, iar votul lor poate fi decisiv. De regulă, diaspora înclină balanța spre candidații pro-europeni, ceea ce a făcut opoziția pro-rusă de stânga să propună ca votul cetățenilor din afară să fie limitat.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te