Linkuri accesibilitate

O curte de apel permite administrației Trump să oprească temporar finanțarea RFE/RL și a altor radiodifuzori


Sediul din Praga, capitala Cehiei, al Radio Free Europe / Radio Liberty.
Sediul din Praga, capitala Cehiei, al Radio Free Europe / Radio Liberty.

O curte federală de apel a decis să suspende temporar hotărârile judecătorești care obligau administrația Trump să înceteze blocarea fondurilor aprobate de Congres pentru mai mulți radiodifuzori finanțați din bani publici – inclusiv Radio Europa Liberă/Radio Libertatea – care oferă știri și informații în țări cu presă independentă redusă sau inexistentă.

În cea mai recentă etapă a disputei privind finanțarea dintre administrația Trump și aceste instituții media, Curtea de Apel a Districtului Columbia (DC) a emis, pe 1 mai, o „suspendare administrativă” menită să ofere „suficiente oportunități” pentru a analiza cererile de urgență înaintate de Departamentul de Justiție în numele Agenției Statelor Unite pentru Media Globală (USAGM).

Moțiunile susțin că instanța de apel ar trebui să suspende, pe durata procesului, hotărârile instanțelor inferioare care au împiedicat USAGM să reducă finanțarea redacțiilor – parte a eforturilor de tăiere a costurilor ale agenției.

Completul de trei judecători – dintre care doi numiți de Donald Trump și unul de fostul președinte Barack Obama – a precizat că suspendarea „nu trebuie interpretată ca o decizie asupra fondului moțiunilor”.

USAGM este o agenție guvernamentală independentă care supraveghează RFE/RL, Vocea Americii și alte instituții media finanțate de SUA, care transmit știri în aproape 50 de limbi către circa 361 de milioane de persoane săptămânal.


La doar câteva ore după ce Donald Trump a semnat, pe 14 martie, un ordin executiv prin care cerea reducerea activității a șapte agenții – inclusiv USAGM – „în măsura maximă permisă de legea aplicabilă”, agenția a anunțat că va opri finanțarea alocată RFE/RL pentru anul bugetar 2025, care se încheie la 30 septembrie.

Măsuri similare au afectat Vocea Americii, Radio Free Asia (RFA) și Middle East Broadcasting Networks (MBN).

Curtea de apel a menținut totuși o hotărâre a unei instanțe inferioare care dispunea reîncadrarea jurnaliștilor de la Vocea Americii – puși în concediu administrativ chiar în ziua emiterii ordinului executiv – și reluarea programelor de știri.

Spre deosebire de Vocea Americii, care este o entitate federală, RFE/RL, RFA și MBN sunt organizații non-profit private, finanțate prin granturi aprobate de Congres.

Cele trei instituții au fost nevoite să facă reduceri de personal pentru a supraviețui financiar, în condițiile în care fondurile din granturile blocate întârzie.

Pe 2 mai, RFA a anunțat că angajații deja aflați în șomaj tehnic, precum și majoritatea colaboratorilor, vor fi concediați începând cu 9 mai. Asta înseamnă că, până la sfârșitul lunii mai, jumătate din serviciile lingvistice ale RFA nu vor mai produce sau publica conținut.

Pe 29 aprilie, judecătorul federal Royce Lamberth a emis un ordin temporar de restricție (TRO) în favoarea RFE/RL, argumentând că fondurile au fost „alocate explicit de Congres” și că președintele Trump a semnat rezoluția bugetară care alocă aceste fonduri.

Pe 25 martie, aceeași instanță din SUA a aprobat o cerere a RFE/RL pentru un TRO anterior, hotărând că USAGM a acționat probabil „în mod arbitrar și capricios” prin încetarea subvenției pentru RFE/RL.

A doua zi, USAGM a informat RFE/RL că revine asupra deciziei privind fondurile, dar a adăugat că acest lucru „nu aduce atingere dreptului agenției de a întrerupe grantul ulterior”.

În aprilie, RFE/RL a fost nevoită să ceară un nou TRO, întrucât fondurile pentru luna respectivă nu au fost plătite.

RFE/RL continuă să solicite o ordonanță care să asigure deblocarea restului sumelor datorate din grantul Congresului pentru anul bugetar 2025.

Știre tradusă de Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG