Linkuri accesibilitate

Politica externă a lui Donald Trump răstoarnă ordinea mondială promovată de SUA, spune Fiona Hill, ex-consiliera liderului de la Casa Albă


Fiona Hill este fostă consilieră pe probleme vizând Rusia a președintelui Donald Trump și cercetătoare la Brookings Institution din Washington
Fiona Hill este fostă consilieră pe probleme vizând Rusia a președintelui Donald Trump și cercetătoare la Brookings Institution din Washington

Sistemul internațional de securitate și cel financiar, construit și condus de SUA după al Doilea Război Mondial, a rezistat Războiului Rece, conflictelor regionale, crizelor economice și pandemiei, dar s-ar putea prăbuși în actualul mandat al lui Trump, spune Fiona Hill, ex-consiliera acestuia.

„Acesta este sfârșitul sistemului internațional așa cum îl știm”, a declarat Fiona Hill, fosta consilieră a lui Donald Trump pe subiecte vizând Rusia, care în prezent este expertă la Brookings Institution și unul dintre cei mai cunoscuți critici ai președintelui american, într-un recent interviu pentru Europa Liberă (RFE/RL). Interviul este parte a unei serii în trei părți intitulată „Schimbările din politica externă a Americii”.

„Sincer, se prăbușește de ceva timp. Președintele Trump nu mai vrea să plătească pentru aceasta [ordinea internațională] sau să o susțină, nici măcar în ceea ce privește conducerea politice – iar asta se aplică și instituțiilor interne care sunt legate de proiecția influenței și puterii SUA în exterior”, a spus ea.

Russia Analyst Fiona Hill On 'The End Of The International System As We Know It'
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:22 0:00

Așa-numita ordine internațională bazată pe reguli – termen folosit de Washington pentru cadrul global postbelic – are la temelie principii precum integritatea teritorială, securitatea colectivă, drepturile omului și comerțul liber. Instituții precum ONU, FMI sau Curtea Penală Internațională (deși SUA nu este membru al ultimei) au fost create pentru a susține și a aplica aceste valori.

Dar, de când a revenit la Casa Albă, Donald Trump susține că acest sistem nu mai funcționează pentru Statele Unite și muncitorul american, indicând în special pierderea locurilor de muncă din industrie în favoarea Chinei și a altor piețe emergente, lucru care, afirmă el, a ruinat orașe întregi din SUA și a dus la un deficit comercial uriaș.

În ciuda defectelor sale, unii experți afirmă că actualul sistem internațional ghidat de SUA a adus o perioadă fără precedent de pace și prosperitate la nivel global. Dacă va supraviețui într-o formă sau alta, va depinde de Europa și Asia, a spus Hill.

„Este un moment al adevărului” pentru țările din aceste regiuni, inclusiv China, a declarat ea. „Pe ce pun preț cu adevărat? Cât de mult valorizează aceste instituții? Dacă într-adevăr o fac, vor fi nevoite, din necesitate, să le susțină”, a menționat ex-consiliera lui Trump.

Hill este o cercetătoare specializată pe Rusia și autoare a unei biografii a președintelui rus Vladimir Putin. L-a urmărit personal pe liderul de la Kremlin la întâlniri internaționale, inclusiv la summitul din 2018 de la Helsinki (unde l-a însoțit pe Trump în calitate de consilieră), care a inclus și o conferință de presă, pe care Hill a descris-o ulterior ca fiind „rușinoasă și umilitoare” pentru SUA.

Fiona Hill la Helsinki în 2017, alături de președintele american Donald Trump (al treilea din dreapta), consilierul pentru securitate națională John Bolton (stânga), ambasadorul SUA în Finlanda Robert Pence (al doilea din stânga) și secretarul de stat american Mike Pompeo.
Fiona Hill la Helsinki în 2017, alături de președintele american Donald Trump (al treilea din dreapta), consilierul pentru securitate națională John Bolton (stânga), ambasadorul SUA în Finlanda Robert Pence (al doilea din stânga) și secretarul de stat american Mike Pompeo.

Hill a depus mărturie și în fața Congresului în timpul primei proceduri de impeachment împotriva lui Trump în 2019. De la plecarea sa din guvern, a devenit unul dintre cei mai vocali și vizibili critici ai lui Trump. Administrația Trump i-a revocat autorizația de securitate și accesul la informații clasificate în martie.

În discuția cu RFE/RL, Hill a spus că Statele Unite par să urmeze traseul Rusiei sub Putin și al Ungariei sub premierul Viktor Orbán, în condițiile în care Donald Trump încearcă să submineze instituții precum Congresul și instanțele – instituții care au oferit până acum un echilibru puterii executive. Această acuzație a fost formulată și de alți cunoscuți critici ai lui Trump.

„Nu m-aș fi gândit niciodată că voi vedea Statele Unite apropiindu-se de Rusia în felul în care se întâmplă acum. Există o convergență semnificativă, dar nu în direcția în care oamenii se așteptau după 1989”, a spus ea, referindu-se la revoluțiile democratice care au înlăturat liderii autoritari din Europa de Est comunistă.

Deși Hill a recunoscut că nemulțumirile legate de inegalitate în SUA, care au propulsat ascensiunea lui Trump, sunt reale și justificate, ea a subliniat că majoritatea americanilor nu au votat pentru o președinție hiperpersonalizată și pentru erodarea instituțiilor.

Fortăreața SUA și pacea din Ucraina

În timp ce Trump promovează o inițiativă complexă de apărare antirachetă și antiaeriană, numită „Domul de Aur”, și încearcă să readucă producția industrială în SUA, Hill vede o schimbare strategică mai amplă: o retragere din angajamentele globale în spatele unei „fortărețe Statele Unite”.

Un element central al acestei viziuni este încheierea războiului din Ucraina ca parte a unui acord mai larg cu Rusia – rivală nucleară care, la rândul ei, caută să schimbe ordinea internațională dominată de SUA. De la revenirea sa în funcție, Donald Trump a făcut din încetarea conflictului – aflat acum în al patrulea an – o prioritate majoră, cerând în martie un armistițiu imediat de 30 de zile.

Kievul a acceptat propunerea intermediată de SUA. Dar Putin a frânat, trupele sale menținându-se în avantaj pe câmpul de luptă. Această întârziere, spune Hill, îl pune pe Trump într-o poziție dificilă. „Va căuta pe cineva pe care să dea vina. Nu va dori să-l învinovățească pe Putin”, a spus ea.

Trump, a adăugat experta, îi consideră conducători de același nivel cu sine doar pe liderul rus Vladimir Putin și pe președintele chinez Xi Jinping și nu suportă ceea ce el percepe ca lipsă de respect sau de interes din partea unor astfel de lideri.

„Este foarte posibil ca, pe măsură ce devine tot mai furios pe Putin, să devină tot mai tentat să lovească Ucraina, pentru că nu vrea să pară slab”, a spus ea.

Această tensiune a fost clar vizibilă în timpul unei întâlniri din februarie la Casa Albă, când Donald Trump l-a acuzat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că nu este cu adevărat interesat de pace.

Fiona Hill crede că este puțin probabil ca războiul să se încheie curând, decât dacă Putin va ajunge să creadă că nu mai poate obține câștiguri pe câmpul de luptă. Iar acest lucru, a argumentat ea, va necesita un sprijin occidental constant – militar, financiar și politic – pentru Ucraina, indiferent de implicarea SUA.

Pe termen lung, susține experta, Ucraina trebuie integrată în arhitectura de securitate europeană care va rezulta după război. Ce rol vor juca Statele Unite în această arhitectură rămâne însă incert, în contextul în care Trump continuă politica sa de retragere strategică.

Între timp, avertizează Hill, atacurile tot mai dure ale lui Trump asupra instituțiilor internaționale și a mecanismelor interne de control și echilibru slăbesc alianțele și erodează imaginea Washingtonului pe scena mondială.

„Statele Unite și-au pierdut credibilitatea la nivel global”, a spus ea. „Multe dintre aceste pierderi sunt ireversibile. Va dura foarte mult până când SUA va reuși să reconstruiască ceea ce a pierdut.” Lecția, a adăugat Fiona Hill, este dură: „Ceea ce construiești în decurs de un secol poate fi demontat în 100 de zile”.

Aceasta este prima parte dintr-o serie de trei episoade despre schimbările din politica externă a Americii. Următorul interviu va cu Clifford D. May, fondatorul și președintele Foundation for Defense of Democracies.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG