Linkuri accesibilitate

Premierul României demisionează după victoria extremei drepte în primul tur al prezidențialelor, mărind instabilitatea


Premierul Marcel Ciolacu, vorbindu-le jurnaliștilor la sediul PSD, după ce și-a anunțat demisia, pe 5 mai 2025
Premierul Marcel Ciolacu, vorbindu-le jurnaliștilor la sediul PSD, după ce și-a anunțat demisia, pe 5 mai 2025

Premierul român Marcel Ciolacu a demisionat luni seara, la o zi după ce candidatul sprijinit de el și coaliția de guvernare la alegerile prezidențiale din 4 mai a fost eliminat din cursă, iar în turul doi de scrutin au trecut liderul de extremă dreapta, George Simion, și proeuropeanul Nicușor Dan.

Anunțându-și demisia, Ciolacu a spus că Partidul Social Democrat (PSD) pe care îl conduce se va retrage din coaliția de guvernare cu Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).

În practică, retragerea PSD înseamnă sfârșitul coaliției de guvernare pro-occidentale, iar miniștrii ei vor rămâne în funcții ca interimari până când se va forma o nouă majoritate după turul doi al alegerilor prezidențiale, din 18 mai.

Într-o primă reacție la demisia lui Ciolacu, președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a declarat că miniștrii liberali rămân în guvern și „îşi vor exercita atribuţiile în interesul românilor şi al României”.

Simion, liderul partidului eurosceptic de centru dreapta AUR, a obținut un scor categoric în primul tur de scrutin al prezidențialelor, cu aproape 41% din voturi. Independentul Nicușor Dan, primarul centrist al Bucureștiului, a obținut un scor de aproape două ori mai mic, întrecându-l la limită pe candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a clasat pe locul al treilea.

Și cu președinte interimar, și cu guvern interimar

Deși PSD-ul lui Ciolacu este partidul care a câștigat cele mai multe locuri în alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, AUR și alte două formațiuni de extremă dreapta, dintre care una cu deschise simpatii pro-ruse, anume S.O.S. condus de Diana Șoșoacă, au obținut împreună peste o treime din mandate, devenind o forță politică semnificativă.

Așa încât în parlamentul actual este greu să se formeze o altă coaliție pro-occidentală în afară de cea a PSD, PNL și UDMR.

„Am văzut votul românilor de ieri. Asta înseamnă că această coaliție de guvernare nu mai are o legitimitate”, a declarat Ciolacu în fața presei după o ședință de partid., adăugând: „Oricum, noul președinte urma să mă înlocuiască, cel puțin asta am citit”.

În timp ce PSD a spus că nu va face nicio recomandare simpatizanților săi pentru turul doi al prezidențialelor, PNL și UDMR au spus că îl vor susține de Nicușor Dan. Chiar și așa, acestuia îi va veni greu să recupereze handicapul în fața lui Simion.

România este condusă deja de câteva luni de un președinte interimar, Ilie Bolojan, ca urmare a anulării prezidențialelor din noiembrie trecut din cauza suspiciunilor de amestec rusesc și a demisiei președintelui Klaus Iohannis. După demisia lui Ciolacu, va avea și un guvern interimar cel puțin până la turul doi de scrutin al prezidențialelor, din 18 mai.

Aceste evoluții se produc într-un moment în care România se confruntă cu cel mai mare deficit bugetar din UE și riscă retrogradarea ratingului de țară sub nivelul sigur pentru investiții, dacă nu aplică rapid o corecție fiscală fermă.

Reuters notează că o victorie a lui Simion în turul doi de scrutin ar putea izola România, ar putea afecta investițiile private și destabiliza flancul estic al NATO, unde Bucureștiul joacă un rol-cheie în sprijinul logistic acordat Ucrainei în războiul cu Rusia.

Totodată, ar întări grupul liderilor eurosceptici din UE, care îi include deja pe premierii Ungariei și Slovaciei, într-un moment în care Europa se străduiește să sprijine o pace justă în Ucraina și să formuleze un răspuns coerent la politicile președintelui american Donald Trump.

După Europa Liberă România și Reuters

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG