Linkuri accesibilitate

Prezența la vot în R. Moldova, la prezidențialele românești, a depășit un nou record


La alegerile prezidențiale românești din 4 mai, cel mai mare număr de alegători din R. Moldova a votat la secția de votare de la Biblioteca Națională din Chișinău, iar cel mai mic - la secția de votare din Ocnița.
La alegerile prezidențiale românești din 4 mai, cel mai mare număr de alegători din R. Moldova a votat la secția de votare de la Biblioteca Națională din Chișinău, iar cel mai mic - la secția de votare din Ocnița.

Numărul alegătorilor români care au votat în R. Moldova în primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai a trecut de 81,000, la scurt timp după ora 18:00, duminică, depășind recordul înregistrat la prezidențialele anulate, din noiembrie 2024.

Această prezență anunțată în timp real pe site-ul Autorității Naționale Permanente din România include peste 36 de mii de alegători care au votat în R. Moldova vineri și sâmbătă.

Recordul precedent era de 80,942 de alegători.

În diaspora românească, inclusiv în R. Moldova, se votează timp de trei zile, iar în țară votul are loc doar în ziua de duminică.

Aproape jumătate din alegătorii români din R. Moldova, care s-au au votat în secțiile din Chișinău, dar prezența la vot a fost mare și în raioanele Ialoveni, Hâncești și Orhei. Cei mai puțini au votat în secțiile de votare din Comrat, Ocnița și satul Carabetovca, raionul Basarabeasca.

În total, până duminică la ora 17:00, în diaspora și în România au votat mai puțini alegători decât în primul tur al prezidențialelor anulate, din noiembrie. Tendința s-a păstrat și în orele serii.

În R. Moldova, cei mai activi alegători sunt cei cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani, la polul opus sunt tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Cetățenii români din R. Moldova sunt printre cei mai activi alegători din afara României, după cei din Italia, Germania, Marea Britanie și Spania.

Votul din R. Moldova, unde au fost deschise 64 de secții de votare, poate decide cine intră în turul doi de scrutin contra candidatului AUR, George Simion, pe care sondajele de opinie din România îl dau drept câștigător incontestabil al primului tur de scrutin. Turul al doilea este planificat pentru 18 mai.

Sondajele spun că locul doi este disputat de independentul Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, și Crin Antonescu, candidatul sprijinit de alianța de guvernare din România, PNL-PSD-UDMR. Ambii sprijină integrarea europeană a R. Moldova și vor ca România să rămână o membră de încredere a UE și NATO.

„Am cântărit, am cântărit și la urmă am ales”. Alegere grea pentru R. Moldova la prezidențialele românești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00

Într-o postare făcută pe Facebook sâmbătă, anunțase că a votat și premierul R. Moldova, Dorin Recean, El a chemat moldovenii cu dublă cetățenie să voteze și ei pentru a proteja „viitorul european” al românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Președinta moldoveană, Maia Sandu, care deține și ea cetățenia română nu a spus dacă și unde va vota, dar a postat un mesaj cu lista secțiilor de votare din R. Moldova și cu apelul către alegătorii români din stânga Prutului de a-și „face voce auzită”. „Fiecare vot contează. Fiecare alegere poate determina direcția pe care o va urma România”, a scris Sandu, adăugând: „Vă îndemn să participăm la vot. Pentru o Românie democratică și europeană, partenerul nostru de încredere și de suflet”.

La alegerile prezidențiale românești din 2025, în R. Moldova au fost deschise 64 de secții de votare, cu cinci mai multe decât la prezidențialele anulate de anul trecut. Moldovenii au votat pe parcursul a trei zile, până pe 4 mai.

În primul tur al alegerilor prezidențiale românești din 2019, în R. Moldova s-au prezentat la urne 43.307 alegători. La alegerile europarlamentare din iunie 2024 au votat 56.700 de locuitori din R. Moldova.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG