În „precizarea de presă” din 9 iulie a Ministerului român al Afacerilor Externe, venită după ce presa din Moldova a publicat informații contradictorii pe această temă, instituția spune că interdicția a fost aplicată și în cazul altor doi cetățeni ai R. Moldova, pe care însă nu îi numește. Unele surse media de la Chișinău spun că ar fi vorba de ex-premierul Vasile Tarlev și jurnalista Natalia Morari.
„Decizia este de resortul instituțiilor competente din România, în conformitate cu reglementările în vigoare în materie”, se arată în anunțul diplomației de la București.
Ulterior, diplomația română a revenit cu precizarea că interdicția e valabilă în întreg spațiul Schengen, dar nu au spus și pe cât timp a fost aplicată.
Ion Ceban a reacționat la câteva ore de la anunțul deciziei, printr-un clip video postat pe rețele, în care a legat măsura de începutul campaniei pentru parlamentare, pe care a numit-o „cea mai murdară”.
„Voi pe mine nu mă veți pune în genunchi, indiferent de ce decizie veți cerși pentru a vi se întoarce datoriile”, a spus primarul Chișinăului.
Aliații lui Ceban spun că e o decizie „luată la comandă”
Într-un comunicat de presă, emis la scurt timp după anunțul MAE al României, Blocul Alternativa, din care face parte și partidul condus de Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională (MAN), a spus că decizia ar fi fost luată „la comanda autorităților R. Moldova” și că în următoarele zile sunt pregătite „o serie întreagă de acțiuni represive”, atât împotriva primarului Chișinăului, cât și a blocului.
Presa de la Chișinău a anunțat despre interdicție inițial pe surse și a scris că aceasta ar fi valabilă pentru întreg spațiul Schengen și că ar fi fost aplicată pentru un termen de 5 ani. Unele ziare au scris că interdicția ar fi fost luată la nivelul UE.
Reprezentanții Blocului Alternativa au confirmat că primarului capitalei i-a fost interzis accesul „pe teritoriul țărilor Uniunii Europene”.
Ion Ceban a fost acuzat des de politicienii puterii de la Chișinău și de presă că ar avea sentimente pro-ruse.
Potrivit unui comunicat al guvernului SUA din octombrie 2022, formațiunea MAN ar fi primit ajutor de la consilieri politici apropiați guvernului rus. Afirmațiile au fost respinse de Ceban și membri ai partidului său.
MAN, care face parte din blocul electoral Alternativa, creat alături de alte două partide și înregistrat recent de Comisia Electorală Centrală în cursa pentru parlamentarele din 28 septembrie.
Sancțiuni UE pentru anturajul lui Șor
Anunțul interdicției de intrare în România pentru Ceban vine la scurt timp după ce tot miercuri, 9 iulie, ambasadorii statelor membre ale UE au adoptat decizia de sancționare a mai multor politicieni pro-ruși din R. Moldova, lideri ai partidelor care formează blocul Victoria, condus de oligarhul fugar, aflat la Moscova, Ilan Șor.
În document se regăsesc mai multe nume de politicieni pro-ruși, unii dintre care au și fost deja condamnați de justiția moldoveană la ani de închisoare cu executare. Decizia ar urma să fie confirmată la reuniunea miniștrilor de externe a statelor membre UE, planificată pentru 15 iulie.
Este vorba în special de parlamentarii condamnați recent la închisoare cu executare pentru finanțare ilegală a partidelor, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, alături de politicieni precum Victoria Furtună și Alexei Lungi, ultimii doi fiind recent în România.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te