Linkuri accesibilitate

Rata mortalității copiilor sub 5 ani, în creștere


În 2024, cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), au fost procurate trei ambulanțe de tip C, destinate transportului nou-născuților în stare critică către spitale.
În 2024, cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), au fost procurate trei ambulanțe de tip C, destinate transportului nou-născuților în stare critică către spitale.

Rata mortalității copiilor sub 5 ani a crescut de la 11,2 decese la 1.000 născuți vii în 2023 până la 12,8 în 2024, fiind, în continuare, de două ori mai mare decât media europeană. Cele mai multe decese sunt cauzate de complicațiile legate de naștere și afecțiuni înnăscute.

În 2024, în R. Moldova s-au născut 23.648 de copii, cu 385 mai puțin decât în 2023. Tot anul trecut, au decedat 302 copii cu vârsta de până la 5 ani, față de 269 câți au murit în 2023. Specialiștii spun că orice cifră în creștere este un semnal de alarmă, în contextul în care se nasc tot mai puțini copii.

„Rata mortalității copiilor până la 5 ani este cea mai fidelă imagine a societății și a nivelului de asistență medicală. La fel ca în toate țările, mai mult de jumătate dintre ele sunt cauzate de problemele perinatale. Asta ar însemna că tot ce se întâmplă intrauterin, patologiile ereditare, cele congenitale sau genetice, prematuritatea, problemele la naștere trebuie să ne preocupe și la asta să lucrăm”, a declarat Europei Libere Neli Revenco, directoarea departamentului pediatrie al Universității de Medicină „Nicolae Testemiţanu”.

Datele statistice publicate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică arată că, în anul în 2024, au decedat 161 de copii sub 5 ani din cauza unor afecțiuni din perioada perinatală, cu 32 mai mulți decât în 2023. Alți 74 de copii de aceeași vârstă au decedat din cauza malformațiilor congenitale, cu 14 mai mulți decât în 2023.

„Măsurile noastre trebuie să fie îndreptate în patru direcții: planificarea sarcinii, sănătatea mamei și a tatălui, testarea în timpul sarcinii și nașterea în condiții sigure. Despre asta trebuie să discutăm cu viitorii părinți”, a adăugat Neli Revenco.

În ultimii 3 ani, cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și al partenerilor externi, au fost modernizate 12 centre perinatale. Acestea au fost dotate cu incubatoare, ventilatoare neonatale, aparate moderne de monitorizare și echipamente medicale de ultimă generație. De asemenea, unitățile de terapie intensivă și sălile de naștere au fost complet renovate.

Tot cu ajutorul financiar al UNFPA, anul trecut, au fost procurate trei ambulanțe de tip C, destinate transportului nou-născuților în stare critică către spitale.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG