Linkuri accesibilitate

Statul român respinge acuzațiile AUR privind fraude electorale, inclusiv în R. Moldova


O alegătoare votând la o secție din orașul Ialoveni pentru turul II al prezidențialelor românești. Vineri, 16 mai.
O alegătoare votând la o secție din orașul Ialoveni pentru turul II al prezidențialelor românești. Vineri, 16 mai.

Alegerile prezidențiale românești care au început de vineri în diaspora sunt organizate transparent și „fără probleme”, spune ministerul de Externe de la București, după ce un partid politic din România a invocat fraude electorale.

În schimb, ministerul român de Externe (MAE) a acuzat că există dezinformări „menite să provoace neîncredere în scopul influențării alegerilor”, fără să facă referire la un vreun partid sau actor politic.

Candidatul partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion a scris, într-o postare pe Facebook, vineri, 16 mai, la cinci ore de la începerea procesului electoral în afara României, despre o așa-zisă tentativă de fraudă a alegerilor și a adus acuzații guvernului Republicii Moldova.

Reacții de la Chișinău

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a îndemnat într-un mesaj toți politicienii să se abțină de la astfel de acuzații care „doar vin să compromită acest exercițiu democratic”.

Vodă le-a mai transmis alegătorilor români din R. Moldova să iasă la vot fără frică și să-și facă vocea auzită.

„Moldovenii cu cetățenia română sunt oameni liberi. Au dreptul garantat să voteze conform propriilor convingeri”, mai scrie purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău.

De altfel, în R. Moldova, înainte de turul II al alegerilor, partidul de guvernare, președinta Maia Sandu și-au anunțat susținerea pentru contracandidatul lui Simion, independentul Nicușor Dan, care a obținut cele mai multe voturi de la moldoveni în primul tur. În R. Moldova, unde are și interdicție de intrare, George Simion, a fost al treilea în preferințele de vot.

Cetățenii români din R. Moldova votează activ și în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale și vineri, 16 mai, se prezintă la vot în număr mai mare decât în prima zi de votare din primul tur.

Cum se votează la prezidențialele românești la Ialoveni, una dintre cele mai active secții din R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00

Acuzații de fraudă respinse

Și ministerul de Externe de la București a spus în comunicatul remis presei că „cetățenii români din străinătate, inclusiv în Republica Moldova, votează în bune condiții în turul doi al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României”.

De asemenea, MAE reamintește că partidele politice au desemnat fie membri, fie observatori, în secțiile de votare din străinătate.

Diplomația română „constată vehicularea prin postări social media a unor afirmații false privind derularea alegerilor în străinătate”.

Și ministerul român al Afacerilor Interne a comunicat că informațiile vehiculate în spațiul public a unor acuzații privind presupuse „fraude în procesul electoral” sunt false.

Echipa de campanie a candidatului AUR, George Simion, a cerut încă de joi seară conducerii Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) „o întrevedere de urgență”.

Partidul a invocat așa-zise informații apărute în spațiul public potrivit cărora „anumite grupuri de interese pregătesc acțiuni de fraudare a procesului electoral din data de 18 mai”. Reprezentanții Serviciul de Telecomunicații Speciale au transmis vineri că alegerile au loc „într-un climat de transparență”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG