A făcut fotografia definitorie a victoriei URSS asupra Germaniei naziste, dar multe din pozele sale au fost editate și regizate masiv din rațiuni propagandistice. În loc de laude de la autoritățile comuniste, Evgeni Khaldei, născut în martie 1917, a fost mereu obligat să-și găsească o slujbă din cauza antisemitismului care a măturat Uniunea Sovietică.
Fotograful uitat al Armatei Roșii

6
Patrulă a Armatei Rușii la Viena. Un coleg își reamintește că cele prin care a trecut Khaldei în viața sa sînt reflectate în stilul fotografiilor sale. „Ăsta e cel mai important lucru pentru un fotograf documenatarist”.

7
Scena a ceea ce Khaldei spune că a fost o sinucidere în masă la Viena, fotografiată când Armata Roșie intra în capitala Austriei. În timp ce aliații înaintau pe teritoriul nazist, sinuciderile în masă au devenit ceva obișnuit.

8
Soldați ai Armatei Roșii mărșăluiesc spre Berlin. Khaldei a lucrat cu o cameră Leica cu lentile de 35 de mm pe liniile frontului în al doilea război mondial.

9
Clădirea Reichstag-ului fotografiată în 1945. Unele din fotografiile lui Khaldei au fost editate masiv și multe din ele chiar regizate din rațiuni propagandistice. Dar, între montaje și propagandă, arhiva Khaldei e plină de exemple excepționale de fotojurnalism.