Orașele ucrainene se aflau într-o liniște relativă în dimineața de 8 mai, după ce a intrat în vigoare un armistițiu de trei zile declarat de Rusia, fără a fi raportate lansări de drone cu rază lungă sau rachete, după mai multe nopți consecutive de bombardamente.
Aviația ucraineană a transmis însă că Rusia lansat două atacuri cu bombe ghidate asupra regiunii Sumî din nord-estul Ucrainei, la câteva ore după începutul armistițiului. Primul val de bombe a venit la trei ore de la „pauza” declarată de Kremlin, al doilea - două ore mai târziu. Nu au fost raportate pagube.
La Kiev și în alte orașe mari, dimineața de 8 mai a fost lipsită de atacuri. Nu este clar însă dacă liniștea a cuprins și liniile frontului.
Armistițiul de 72 de ore a fost anunțat de președintele rus Vladimir Putin în contextul festivităților din Rusia, dedicate împlinirii a 80 de ani de la înfrângerea Germaniei Naziste. În Piața Roșie, pe 9 mai, e programată o paradă militară, la care vor participa lideri precum președintele chinez Xi Jinping, premierul slovac Robert Fico și președintele sârb Aleksandar Vucic.
Kremlinul a anunțat că vor exista și întrevederi bilaterale între Putin și cei invitați la Moscova.
Kievul nu recunoaște „pauza” anunțată de Moscova
Ucraina nu recunoaște armistițiul. Președintele Volodimir Zelenski a spus că anunțul lui Putin este doar o tentativă de a crea impresia că Rusia vrea pace. „Noaptea trecută am avut parte de un nou atac masiv - peste 140 de drone și rachete. Din păcate, sunt morți și răniți”, a declarat Zelenski în mesajul său video din seara de 7 mai.
El a reiterat că oferta Kievului - un armistițiu pentru 30 de zile - rămâne valabilă. „Nu retragem această propunere. Oferă o șansă reală pentru diplomație”, a spus Zelenski, care a acuzat Moscova că a ignorat complet oferta Kievului.
În același mesaj, Zelenski a părut să confirme atacurile cu drone asupra unor ținte din Rusia, care au dus la închiderea temporară a aeroporturilor din Moscova și suspendarea mai multor curse aeriene.
„E firesc ca nici cerul agresorului să nu fie liniștit astăzi”, a transmis președintele ucrainean.
Propunerea pentru un armistițiu de 30 de zile a venit inițial din partea Statelor Unite, în martie. Ucraina acceptat, dar Rusia a condiționat aplicarea sa de „mecanisme clare de implementare”.
La Washington, vicepreședintele JD Vance a comentat că „diferențele sunt mari”, dar a afirmat că este „rezonabil de optimist” privind șansele de pace. „Trebuie ca Rusia și Ucraina să înceapă să vorbească. Doar așa putem ajunge la o soluție”, a spus el.
După Reuters și AP
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te