Linkuri accesibilitate

Zelenski cere armistițiu din 12 mai, după ce Putin propune negocieri la Istanbul


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski a comentat propunerea lui Vladimir Putin privind reluarea negocierilor directe cu Ucraina pe 15 mai, la Istanbul, spunând că este „un semn bun” faptul că Rusia ia în considerare încheierea războiului, doar că primul pas real trebuie să fie un armistițiu.

„Este un semn bun că rușii în sfârșit se gândesc la încheierea războiului. Întreaga lume așteaptă acest lucru de mult timp. Și cel mai important prim pas în încheierea reală a oricărui război este încetarea focului”, a scris Zelenski pe canalul său de Telegram. El a precizat că Ucraina se așteaptă ca Rusia să confirme un armistițiu „complet, durabil și credibil”, începând din 12 mai, și că este gata pentru întâlnire.

Declarația lui Zelenski vine la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a ignorat apelul liderilor europeni pentru un armistițiu de 30 de zile în războiul din Ucraina și a propus, în schimb, reluarea negocierilor directe de pace cu Ucraina, posibil la Istanbul, pe 15 mai, „fără condiții prealabile”.

„Suntem hotărâți să purtăm negocieri serioase. Scopul lor este să eliminăm cauzele profunde ale conflictului... și să stabilim o pace de durată, cu perspectivă istorică”, a declarat Putin, reluând retorica prin care a justificat în trecut opoziția față de aderarea Ucrainei la NATO și insistența ca aceasta să rămână neutră.


Liderul de la Kremlin a spus că urmează să discute cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pentru a-i solicita sprijinul în facilitarea negocierilor de la Istanbul. „Nu excludem ca în cadrul acestor discuții să putem ajunge la un nou acord de încetare a focului”, a adăugat Putin.

Zelenski a subliniat că „nu are rost să continuăm uciderile nici măcar o zi în plus” și a cerut Moscovei să confirme un armistițiu „complet, durabil și de încredere”, începând din 12 mai.

Apelul pentru încetarea focului a venit în urma unei reuniuni desfășurate la Kiev, pe 10 mai, între liderii din Ucraina, Franța, Germania, Marea Britanie și Polonia – Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Keir Starmer și Donald Tusk. Cei cinci au avut ulterior o discuție telefonică cu președintele american Donald Trump.

După intervenția lui Putin, Trump a scris pe Truth Social că „ar putea fi o zi importantă pentru Rusia și Ucraina” și a făcut apel la oprirea vărsării de sânge. „Gândiți-vă la sutele de mii de vieți care vor fi salvate dacă acest măcel fără sfârșit se va opri. Va fi o lume cu totul nouă și mult mai bună. Voi continua să colaborez cu ambele părți pentru ca acest lucru să se întâmple”, a scris el.

De la granița Poloniei, unde s-a oprit după vizita la Kiev, Emmanuel Macron a catalogat oferta lui Putin drept „un prim pas, dar insuficient”. „Un armistițiu necondiționat nu trebuie precedat de negocieri”, a transmis președintele francez.

Într-o declarație comună publicată de guvernul britanic, liderii europeni și-au reafirmat sprijinul pentru apelul lui Trump și au cerut Rusiei „să înceteze obstrucționarea eforturilor pentru pace durabilă”.

Putin a acuzat în repetate rânduri Kievul că ar fi încălcat armistițiile anterioare, inclusiv pe cel propus între 8 și 10 mai, în jurul Zilei Victoriei, marcată în Rusia. Cu toate acestea, în ciuda apelului Kremlinului, armata rusă a continuat atacurile asupra infrastructurii civile și a forțelor ucrainene. Kievul a spus că va respecta armistițiul doar dacă Rusia o va face, dar a cerut un armistițiu mai lung – de cel puțin 30 de zile.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG