René Kubášek: „Cred că lui Antonín Dvořák i-ar fi plăcut foarte mult asta.”
Miercuri 1 februarie, Centrul Ceh de la Bucureşti a lansat un album cu totul neobişnuit, intitulat „Remixuri ale muzicii lui Dvořák”. Lansarea a prilejuit şi anunțul rezultatelor unui concurs inedit, la care au participat peste 30 de producători ai scenei muzicii electronice din România ce au răspuns provocării lansate de Centrul Ceh de a remixa, de a reinterpreta cu mijloace electroice piese ale vestitului compozitor romantic ceh. Evenimentul, care a debutat în decembrie anul trect, a marcat împlinirea, în 2011, a 170 de ani de la naşterea lui Antonín Dvořák. A fost de față şi relatează Lucian Ştefănescu.
Albumul conține 27 de piese, iar un juriu, alcătuit din muzicologi, critici şi experți din Cehia şi din România, a trebuit să aleagă patru dintre ele, într-o competiție al cărei mare premiu constă dintr-o excursie de 3 zile la Praga. El a fost câştigat de remixul lui Cristian şi al Gabrielei Fierbințeanu după tema lui Antonín Dvořák „Întoarcerea acasă.”
L-am întrebat pe René Kubášek, directorul Centrului Ceh din capitala României, dacă Dvořák a fost vreodată reinterpretat, remixat în acest fel în Cehia:
Unul din producătorii prezenți pe această compilație este Cătălin Matei, cunoscut şi sub numele de Sillyconductor. Sillyconductor e unul din cei mai valoroşi artişti ai scenei electronice din România, recunoscut ca atare şi dincolo de granițele țării sale. Piesa pe care a remixat-o se numeşte„Žertem” (În glumă), din Ciclul „Poetické nálady” (Dispoziții poetice). L-am întrebat ce a însemnat pentru el, şi cum a rezolvat, îndemnul de a remixa electronic muzică de Antonín Dvořák:
Europa Liberă: „Cum vezi în contextul bucureştean, sau al României, această idee, de a lansa un compozitor clasic în piața scenei electronice, care până la urmă e mai mult în underground? A prins aici?
Sillyconductor: „Cred că e undeground pentru că numai underground-ul a marşat la propunerea asta, celelalte medii fiind preocupate să facă bani. E un flitru până la urmă. Mie mi se pare remarcabil cum e definitoriu pentru fiecare artist de pe compilația asta stilul fiecăruia în interpretare, deşi se porneşte de la o bază comună. Cred că datorită lui Dvořák am ajuns să ne cunoaştem între noi mai bine.”
Your browser doesn’t support HTML5
Antonín Dvořák remixat la Bucureşti