Valentina Ursu, în dialog cu deputatul în primul Parlament al Republicii Moldova, ex-vicepreşedinte al companiei „Ascom”, actualmente şomer.
Andrei Baştovoi: „Am absolvit două facultăţi: una la Chişinău şi una la Moscova.”
Europa Liberă: E comparabilă situaţia pe când făceaţi studii dumneavoastră studii cu cea de acum, când tinerii merg la facultate?
Andrei Baştovoi: „Este o foarte mare diferenţă. Una dintre facultăţi am absolvit-o în ’82, când locul de muncă era garantat pentru fiecare absolvent. Mai mult decât atât, eschivarea de la munca ulterioară, după absolvirea facultăţii, se pedepsea şi nu ca acuma. A doua facultate am absolvit-o în 2003, când, mă rog, înflorea economia mondială şi când orice braţ de muncă, calificat, necalificat, era cerut peste tot. E şi normal că situaţia este diferită. Or, acum, Republica Moldova este afectată poate cel mai tare, fiindcă are şi specificul său, dar nici în restul lumii nu este foarte şi foarte bine.”
Europa Liberă: Care e specificul Republicii Moldova?
Andrei Baştovoi: „Inhibarea economiei. Economia Republicii Moldova se reduce la tot ce pot face cei care sunt la putere la ora actuală. Dacă, să zicem, cei care sunt la putere au nişte interese economice într-un anumit domeniu, se doreşte să prospere sau să fie consolidată această ramură în mâna lor, cu repercusiunile corespunzătoare pentru cei care lucrează. Fiindcă, în Republica Moldova, mai este o particularitate: sunt angajaţi în câmpul muncii, în mod special, rudele şi prietenii patronului. Şi atunci, normal, dacă se schimbă puterea şi respectiv afacerea trece la noii guvernanţi, se schimbă şi componenţa personalului. Plus că, pe criza, pe declinul mondial, pe criza mondială, acuma avem o criză care este hipercriză, comparată cu ce se întâmplă în jur. Aşa văd eu situaţia economică în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Din observaţiile dumneavoastră, domnule Baştovoi, credeţi că universităţile produc şomeri?
Andrei Baştovoi: „Acesta este un subiect, doamnă Valentina, care pe mine mă interesează, în mod special, ca un fost secretar al Comisiei parlamentare de ştiinţă şi învăţământ. Cum observ, în ultima vreme, ce se întâmplă cu BAC-ul, eu zic: universităţile din Republica Moldova, mă rog, nu vreau să îmi aprind paie în cap, sunt, în marea lor majoritate, eu ştiu, 75%, sunt instituţii neperformante care, prin excelenţă, produc şomeri, chiar dacă ar fi o înviorare economică în lume...”
Europa Liberă: Statul trebuie să intervină? Şi cum?
Andrei Baştovoi: „Statul ar trebui să fie mai exigent, atunci când se eliberează licenţele pentru aceste universităţi. În rest, piaţa muncii trebuie să reglementeze aceste probleme de competitivitate a universităţilor. Fiindcă universităţile din Marea Britanie, din America au grijă să plătească impozite la stat, în rest, depinde de performanţa absolvenţilor care sunt în ranking: câţi sunt angajaţi după absolvirea lor, în ce instituţii, la ce salarii. Şi acesta, de fapt, este blazonul fiecărei instituţii de învăţământ. Or, noi nu avem aşa ceva. Noi producem nişte şcolari incompetenţi, după facultate. Mare parte din facultăţi din Republica Moldova produc nişte şcolari descalificaţi care uită şi ce au învăţat la şcoală, nu să mai adopte noi cunoştinţe.”
Europa Liberă: Câtă vină poartă şi îşi asumă părinţii care vor neapărat, cu orice preţ, să-şi vadă odraslele cu diplome de studii superioare?
Andrei Baştovoi: „Părinţii din Republica Moldova se împart în vreo 3-4 categorii. Dar două dintre ele sunt cele mai importante: părinţii care sunt plecaţi peste hotare şi a doua categorie: părinţii care stau la „Calea Basarabiei”, care au un butic pe undeva, pe vreo stradă lăturalnică, stau la piaţă şi, nu ştiu mai ce, câştigă nişte bani. În ambele cazuri, aceşti părinţi pleacă cu copiii lor la facultate sau insistă să meargă la facultate, de fapt, ca o scuză pentru că nu le-au acordat, la timpul cuvenit, atenţie copiilor. Şi ei zic: „Măi, să fie în rând cu oamenii”. Deci, aceasta e vorbă curat moldovenească. Să fie în rând cu oamenii! Şi, cu orice preţ, îl bagă, plătesc orice bani, pe care universităţile, marea lor majoritate, îi acceptă cu plăcere, indiferent de calitatea acestui student. Şi se întâmplă ce avem noi. Eu nu zic de toţi, desigur, Doamne fereşte! Deci aceasta e vina părinţilor!”
Europa Liberă: Domnule Baştovoi, ce trebuie de făcut?
Andrei Baştovoi: „Doamnă Valentina, este o întrebare care depăşeşte cadrul discuţiei unui ziarist cu autoritate, cum sunteţi dumneavoastră, cu un biet şomer. Deci este o întrebare economico-filosofică. Noi trebuie să schimbăm mentalitatea întregii populaţii. Cum să o facem?”
Europa Liberă: O sugestie, două aţi avea?
Andrei Baştovoi: „Dacă, printr-un hazard, printr-un absurd, s-ar întâmpla că s-ar putea selecta o clasă politică care să dorească să facă ceva bine în această ţară – fiindcă ce s-a întâmplat de la independenţă încoace... eu nu prea am văzut politicieni care să dorească acest lucru: fiecare s-a gândit numai la pricopseală şi la aranjamente, şi la schimbarea vectorului politicii externe – dacă s-ar găsi o clasă politică care ar dori să facă acest lucru, eu aş începe de la reforma legislaţiei şi crearea unui climat propice unor investiţii străine care ar trebui să vină în Moldova şi să valorifice ce a mai rămas din forţa de muncă moldovenească... Altminteri, în vreo 10 ani, nici nu vor avea ce selecta, va trebui să vină şi cu forţa de muncă proprie. Şi, în acest caz, se va crea o cerere de forţă de muncă care va genera crearea unor instituţii de învăţământ care vor livra aceste cadre calificate care se vor cere pe piaţa muncii. Numai aşa vor putea fi create universităţi performante care, în 10-15-20 de ani, să ajungă şi vreun ranking internaţional printre primele 1000 de universităţi ale lumii. Altminteri, noi riscăm să producem, în continuare, ceea ce avem acuma. De aici pornim, de la crearea unui climat investiţional, ca economia să învie...”