Directorul Asociaţiei ADEPT, în dialog cu Vasile Botnaru.
Independenţa ţării fost o „întâmplare” sau „un cadou” pe care moldovenii nu-l apreciază nici astăzi la adevărata valoare, crede analistul Igor Boţan:
Igor Boţan: „Suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova sunt fenomene circumstanţiale. Republica Moldova, ca şi alte 15 republici foste unionale, în virtutea unor anumite circumstanţe, legate de lupta la nivel înalt, în cadrul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, s-a pomenit cu independenţă şi cu suveranitate.”
Europa Liberă: Adică a fost o mană cerească, cum a spus odată Mircea Snegur?
Igor Boţan
Igor Boţan: „Da, a fost un dar din ceruri care, din păcate, nu a fost înţeles aşa cum trebuia să fie, din punctul meu de vedere. Iar consecinţele sunt cele pe care le avem astăzi şi care transpar din sondajele de opinie. Lumea nu este mulţumită, aproximativ 80%, adică 4/5 din cetăţenii Republicii Moldova nu sunt mulţumiţi de darul pe care l-am primit acum 22 de ani. Cetăţenii, radio ascultătorii trebuie să înţeleagă că ceea ce numim suveranitate nu este altceva decât un statut juridic al unei comunităţi fie că este vorba despre popor, fie că despre naţiune, iar manifestarea acestei suveranităţi este independenţa în adoptarea deciziilor vizavi de guvernarea acestui popor şi referitor la relaţiile internaţionale. Deci, dacă înţelegem aceste noţiuni, putem să vorbim şi despre cum Republica Moldova îşi fructifică acest statut de suveranitate şi cum se manifestă această suveranitate.”Europa Liberă: A lua de la ruşi gaz ieftin – acesta este un gest de nesuveranitate?
Igor Boţan: „Cred că a lua de la ruşi gaz ieftin este un fel de continuare a unui statut pe care l-am avut în cadrul Uniunii Sovietice. Adică lucrurile nu se întrerup brusc, au o continuitate. Această perioadă a durat destul de mult. Iar guvernanţii Republicii Moldova, de la bun început, trebuiau să prevadă că va veni un timp când gazul va trebui să fie procurat la preţuri internaţionale pentru că aceasta înseamnă statutul de suveranitate şi al independenţei.”
Europa Liberă: Exact la acest exemplu am vrut să ne referim: cât de independent poate fi un stat care depinde de livrările de gaze din Rusia sau de importurile de fructe şi vinuri?
Europa Liberă: Sau standardele de calitate din Occident, unde nu poţi să intri cu te miri ce. O întrebare „armenească” pe final. Totuşi, ca să fii independent: trebuie să ai muşchi, minte, agerime?
Igor Boţan: „Ca să ai independenţă, trebuie, în primul rând, să poţi să ţi-o aperi.”
Europa Liberă: Adică arme?