Retrospectiva săptămânii cu Alla Ceapai, Nicolae Negru și Alexandr Isaev.
Interdicția rusească la importul producției alcoolice moldovenești văzută ca formă de presiune asupra Republicii Moldova pentru a renunța la strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană a scos la iveală din nou fisurile de pe scena politică moldoveană. Guvernul a spus că interdicția este ”regretabilă şi neîntemeiată”, dar că va încerca totuși să clarifice și să răspundă dacă e cazul ”cerinţelor de calitate şi de inofensivitate pentru accesul pe piaţa rusă¨. Opoziția liberală și cea comunistă spune însă că autoritățile moldovene n-au făcut destul pentru îmbunătățirea calității, oferind pretextul pentru interdicție. Aceste puncte de vedere sunt comentate de doi analiști politici la retrospectiva săptămânală alcătuită de Alla Ceapai.
Editorialistul de la trustul de presă „Jurnal”, Nicolae Negru, consideră neîndreptăţit felul în care a reacţionat opoziţia şi cea comunistă, şi cea liberală învinuind pentru admiterea embargoului actualele autorităţi. La părerea sa, nimic nu ar fi putut determina Rusia să renunţe la aceste presiuni, iar opoziţia, în special cea liberală condusă de Mihai Ghimpu, ar fi trebuit să manifeste solidaritate.
„Era într-un fel de aşteptat că opoziţia va critica guvernarea, deşi poate că nu era cazul, fiindcă tocmai nu poartă nici o vină guvernarea în cazul de faţă. Chiar şi domnul Ghimpu nu o singură dată a spus că Moscova, Rusia va efectua presiuni asupra Republicii Moldova, va încerca să o determine să nu semneze Acordul de asociere. Iar acum această declaraţie nu este corectă din partea dumnealui. Într-un moment atât de critic pentru Republica Moldova cred că opoziţia ar trebui să manifeste oarecare solidaritate şi în cazul de faţă domnul Ghimpu care zice că este pro-european. Înţeleg poziţia socialiştilor, de exemplu, care profită de această ocazie pentru a se face văzuţi pe scena politică. aş putea înţelege Partidul Comuniştilor. Dar mai puţin clară şi corectă este, în cazul de faţă, poziţia Partidului liberal. Din păcate, domnul Ghimpu este un politician emotiv, un politician care reacţionează în dependenţă de percepţiile sale uneori subiective. În cazul de faţă avem un exemplu de acest fel.”
Europa Liberă: Credeţi că PCRM va folosi acest prilej pentru a face ceea ce promiteau ei anterior, acea revoluţie de catifea. Comuniştii au şi anunţat acum două zile că încep „procesul paşnic şi democratic de demontare a acestui regim antipopular ”?
„Cred că Moscova le ridică intenţionat mingea la fileu comuniştilor. cred că Moscova îşi dă seama că acest embargo şi alte acţiuni nu vor determina Republica Moldova să facă un pas înapoi şi să nu semneze acordul de asociere cu UE. acţiunile Moscovei în cazul de faţă sunt cu bătaie mi lungă. Ea încearcă să răstoarne actuala putere pro-europeană de la Chişinău şi desigur că unul din elementele pe care mizează Moscova este opoziţia, în special Partidul Comuniştilor. Aici e o convergenţă de interese dintre PCRM şi Moscova care desigur ar dori să aibă o altă guvernare. Chiar fiind în conflict cândva cu PCRM, totuşi ea preferă un Partid al Comuniştilor la guvernare decât partidele proeuropene care iată demonstrează nu doar în vorbe, ci şi în fapte că se mişcă spre UE, transformă în realitate acest program de integrare europeană.”
Redactorul şef al ziarului de partid al opoziţiei „Comunistul”, Alexandr Isaev, se arată convins că PCRM va reuşi să lichideze actualul regim, care la părerea sa este singurul obstacol în calea soluţionării problemei embargoului.
„Embargoul a fost provocat de autorităţi pe loc gol. Este evident că pentru a asigura un control al calităţii vinului trebuie făcuţi paşi concreţi. Dimpotrivă controlul calităţii a fost distrus, iar puterea de la Chişinău făcea gesturi demonstrative neprieteneşti în raport cu Rusia sau cel puţin nu a asigurat o politică echilibrată şi o cooperare bună în toate domeniile. Trebuie să fim prieteni cu toţi. Ascultând de indicaţiile celor care administrează aşa numitul program al Parteneriatul estic, care este orientat împotriva intereselor Rusie şi implicându-se în acest proces fără a-şi asigura spetele şi vreun sprijin actuala guvernare a reuşit să facă în aşa fel încât acest embargo să pară extrem de dur şi lipsit de ambiguitate. Din acest punct de vedere îmi pare absolut adecvată poziţia comuniştilor. Obstacolul în calea soluţionării problemei cu acest embargo este actuala guvernare care blochează toate deciziile raţionale şi corecte. Pentru a rezolva problema trebuie mai întâi înlăturat acest obstacol. Când obstacolul, adică actualul regim, pe care comuniştii îl considera nelegitim, corupt, criminal, va fi înlăturat atunci restabilirea relaţiilor economice şi politice constructive cu Federaţia Rusă va fi doar o chestiune de timp.”
apa.