Statele Unite și NATO încep oficial să își retragă ultimele trupe din Afganistan pe 1 mai. Țara rămâne sfâșiată de război, situația securității este precară iar numărul atacurilor violente și al atentatelor a crescut
Până la 11 septembrie, vor fi retrași 3.500 de soldați americani și aproximativ 7.000 de soldați NATO, punând capăt celor două decenii de prezență militară străină.
Soldați americani la o bază de U.S.Marines din provincia Helmand. Retragerea oficială din Afganistan a început pe 1 mai 2021.
Recent, președintele american Joe Biden și NATO anunțaseră că retragerea trupelor se va încheia pe 11 septembrie, fără condiții dar este o prelungire cu câteva luni față de înțelegerea încheiată anul trecut de milițiile Taliban cu fosta administrație Trump. Prelungiera retragerii a nemulțimit milițiile Talibam care insitau ca retragerea să fie încheiată pe 1 mai, chiar dacă acordul cu administația Trump era condiționat și de anumite aspecte de securitate.
Despre retragerea sovietică din Afganisnta, în 1989: Un interviu cu istoricul Victor Sebestyen.
### Vezi și... ### Iluziile pierdute ale lui `89. De la Havel și Wałęsa la Orban și PutinRomânia îți retrage, începând de sâmbătă, cei 615 militari prezenți în Afganistan și cele peste 80 de tone de materiale și elemente de logistică .
În 2002, 405 militari români au fost dislocați în prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-al Doilea Război Mondial, precizează Mediafax. În cursul misiunii din Afganista, România a pierdut 27 de militari de elită.
În Afganistan se înmulțesc concomitent atacurile cu bombe și actele de violență. Vineri, un automobil capcană a explodat în regiunea estică Logar, cel puțin 27 de persoane au fost ucise, au informat autoritățile locale afgane.