Secțiile de votare s-au deschis la primele ore ale zilei de 26 ianuarie, iar Lukașenko, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin aflat la putere de trei decenii, a spus presei după ce și-a exprimat votul că Belarusul are o „democrație dură”.
Dar opoziția, grupurile pentru drepturile omului și Occidentul nu sunt de acord.
Organizația cu sediul la Washington, Freedom House, a descris Belarusul în ultimul său raport ca fiind un „stat autoritar în care alegerile sunt fraudate în mod deschis, iar libertățile civile sunt sever restricționate”.
- Vezi și: Ar putea fi acestea ultimele alegeri prezidențiale ale lui Lukașenko, în Belarus? (Analiză)
Lidera opoziției bieloruse din Lituania, Svetlana Țihanovskaia, a scris la 26 ianuarie pe X că manifestații împotriva alegerilor vor avea loc în Europa, adăugând că „Belarus cere libertate”.
Înaintea alegerilor, mai mulți înalți oficiali europeni au pus sub semnul întrebării legitimitatea votului și așteptata victorie a lui Lukașenko.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a calificat alegerile drept un „simulacru” și a scris pe X:
„Mesajul meu pentru poporul din Belarus este: fiți puternici, vă susținem, vremea dictaturii se va încheia.”
Șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, l-a criticat pe Lukașenko pentru că „s-a agățat de putere timp de 30 de ani” și a declarat că acesta „se va desemna din nou în cadrul unui alt simulacru de alegeri.”
„Acesta este un afront flagrant la adresa democrației”, a scris ea pe X.
Cu toate acestea, Lukașenko a respins criticile și a ignorat remarcile liderilor occidentali: „Recunoașteți sau nu aceste alegeri: este o chestiune de gust. Nu-mi pasă. Principalul lucru pentru mine este ca belarușii să recunoască aceste alegeri”, a declarat el reporterilor în timpul unei conferințe de presă la Minsk la 26 ianuarie.
Comisia electorală a susținut că prezența la vot a depășit 66% până la ora locală 14:00.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te