După deliberări de circa două ore, membrii Adunării populare au adoptat în o rezoluție adresată conducerii R. Moldova prin care au condamnat decizia CC.
Într-un comunicat emis înaintea ședinței, legislativul local de la Comrat a catalogat decizia CC ca una „îndreptată spre lichidarea bazei autonomiei găgăuze și spre subminarea situației socio-politice” din R. Moldova.
După adoptarea rezoluției, deputatul local Ilia Uzun a prezentat poziția Comitetului Executiv al Găgăuziei, care a spus că susține în totalitate pe cea a legislativului.
Uzun, care a preluat conducerea executivului local după arestarea Evgheniei Guțul, a spus că decizia CC este „o lovitură asupra autonomiei găgăuze” și asupra „sistemului de balans între centru și autonomie”.
Aliatul lui Guțul a mai declarat că decizia CC este e doar una dintre metodele puterii de la Chișinău de a eroda autonomia locală, iar alte metode includ amenzile mari pentru corupția electorală și arestarea Evgheniei Guțul.
El crede că puterea de la Chișinău „vrea o subjugare totală”, însă Găgăuzia „nu se supune”.
„Găgăuzia se va răscula, la sigur”, a spus Uzun.
Deputații de la Comrat nu mai pot propune procurorul-șef local
Cu o zi înaintea, CC a declarat neconstituționale mai multe prevederi legale, în urma cărora Adunarea Populară de la Comrat a pierdut dreptul de a desemna procurorul-șef al UTA Găgăuzia. Până acum, CSP era obligat să examineze doar candidatul propus de Adunare.
Decizia Curții, care este definitivă, vine în urma examinării unei sesizări a procurorului general al R. Moldova, Ion Munteanu, care spune că prevederile anterioare ofereau Găgăuziei „un tratament diferit față de alte administrații locale” și alte etnii care locuiesc pe teritoriul țării și nu au dreptul să aleagă procurorul raional/municipal.
Un alt argument a lui Munteanu spune că Procuratura este o „instituție autonomă în cadrul autorității judecătorești” și, prin urmare, puterile legislativă și executivă nu trebui să se implice în desemnarea procurorului.
Imediat după decizia CC, Procuratura Generală a emis un comunicat în care a salutat decizia judecătorilor constituționali.
- Te-ar putea interesa și: Podcastul „În esență...” | De ce Chișinăul eșuează în relația cu Comratul
Pe lângă membrii Adunării Populare, decizia CC a fost criticată și de unele partide de opoziție. PSRM, cel mai mare partid din opoziția parlamentară, a exprimat „dezacordul ferm” cu decizia CC.
Potrivit socialiștilor, decizia CC „subminează echilibrul relațiilor dintre centru și autonomie” și ar putea avea efecte negative și asupra reglementarii conflictului transnistrean.
Cu un mesaj similar a venit și ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, care a fost susținut de socialiști la alegerile prezidențiale precedente.
Decizia este „o lovitură simbolică prin eliminarea unui mecanism de echilibru între centru și autonomie”, a scris pe rețele Stoianoglo, care astăzi face parte din blocul declarat pro-european „Alternativa”, alături de alți politicieni care în trecut au colaborat cu Igor Dodon: Marc Tkaciuc, Ion Chicu și Ion Ceban.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te