Deflagrația, produsă pe 26 aprilie în portul Shahid Rajaei, a avut loc în timp ce Iranul și Statele Unite purtau, în Oman, a treia rundă de negocieri privind programul nuclear al Teheranului, care avansează rapid. O a patra rundă de discuții este programată pentru 3 mai, tot în Oman.
Deși niciun oficial iranian nu a sugerat că explozia ar fi fost rezultatul unui atac, ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi, care conduce delegația Teheranului în Oman, a declarat la începutul acestei săptămâni că „serviciile noastre de securitate sunt în stare de alertă maximă, având în vedere incidentele anterioare de tentative de sabotaj și asasinate menite să provoace un răspuns legitim.”
Autoritățile iraniene nu au oferit nicio explicație clară privind cauza exploziei. La aproximativ 10 ore după deflagrația inițială, televiziunea de stat a relatat că incendiul continua să se intensifice și exista riscul „extinderii în alte zone și containere.”
Hossein Zafari, purtător de cuvânt al organizației de management al crizelor din Iran, a dat vina pentru explozie pe depozitarea necorespunzătoare a substanțelor chimice în containerele din portul Shahid Rajaee.
„Anterior, directorul general al managementului crizelor a emis avertismente către acest port în timpul vizitelor sale și a semnalat posibilitatea unui pericol,” a adăugat Zafari.
Potrivit firmei private de securitate Ambrey, portul primise în martie un transport de „combustibil pentru rachete pe bază de perclorat de sodiu”, destinat refacerii stocurilor de rachete ale Iranului, după ce acestea fuseseră epuizate de atacurile directe asupra Israelului în timpul războiului cu Hamas — organizație desemnată drept grup terorist de Statele Unite și Uniunea Europeană — în Fâșia Gaza.
Teheranul nu a recunoscut oficial primirea transportului, însă datele de urmărire a navelor, obținute de Associated Press, arată că vase despre care se crede că transportau substanța chimică se aflau în apropierea portului în luna martie.
Negocieri nucleare SUA-Iran în Oman
Iranul și Statele Unite au purtat negocieri în Oman pe 26 aprilie privind programul nuclear al Teheranului.
Discuțiile au durat câteva ore la Muscat, au precizat mediatorii omanezi, referindu-se la sesiunile indirecte dintre Abbas Araghchi și Steve Witkoff, emisarul special al SUA pentru Orientul Mijlociu.
„Negocierile au fost purtate foarte serios și profesionist,” a declarat Araghchi, fără a oferi detalii complete. „Suntem prudent optimiști.”
Ministrul de Externe al Omanului, Badr al-Busaidi, care a mediat și rundele anterioare de discuții SUA-Iran, la Muscat și Roma, a s-a arătat optimist la finalul negocierilor.
Negocierile urmăresc să limiteze programul nuclear iranian în schimbul ridicării unor sancțiuni economice severe impuse de Statele Unite.
Președintele american Donald Trump a amenințat în repetate rânduri că va lansa atacuri aeriene asupra programului nuclear iranian dacă nu se ajunge la un acord. Oficialii iranieni avertizează tot mai des că ar putea urmări dezvoltarea unei arme nucleare, având în vedere stocurile lor de uraniu îmbogățit aproape de nivelul necesar pentru armament.
Iranul deschide o anchetă după explozia din port
Ministerul de Interne iranian a anunțat că a deschis o anchetă privind explozia din port.
În ultimii ani, incidente mortale au lovit infrastructura energetică și industrială a Iranului — cum ar fi explozii de gaz și incendii la rafinării de petrol — multe fiind puse pe seama neglijenței.
Teheranul a acuzat însă și Israelul, inamicul său declarat, pentru unele dintre aceste incidente, inclusiv atacuri pe teritoriul iranian împotriva programului său nuclear. Anul trecut, Israelul a bombardat și sistemele de apărare antiaeriană ale Iranului.
(Cu informații de la Reuters și Associated Press)
Articol preluat de la Europa Liberă România
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te