Ce efecte are canicula asupra sănătății și cum vă puteți proteja

Apă potabilă, pusă la dispoziția trecătorilor la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Armenească, iulie 2024. Medicii recomandă hidratarea suficientă pe timp de caniculă.

R. Moldova se află în cea mai mare parte sub cod portocaliu de caniculă. Medicii spun că în această perioadă crește numărul adresărilor la camera de gardă. Căldura extremă acutizează o serie de probleme de sănătate la persoanele cardiace, cele care suferă de diabet sau de afecțiuni respiratorii.

„Temperaturile ridicate afectează atât vasele, cât și activitatea inimii. Vasele se dilată mai mult decât de obicei, ceea ce duce la instabilitatea tensiunii arteriale: ori scade drastic, ori se produc salturi”, explică Artiom Surev, cardiolog intervenționist la Institutul de Cardiologie.

Artiom Surev, cardiolog intervenționist

De asemenea, canicula poate provoca aritmii. „Inima trebuie să depună un efort mai mare, ceea ce duce la dereglări de ritm. Ele sunt destul de periculoase”, precizează medicul.

Toate aceste schimbări provocate de temperaturile înalte – aritmiile, hipovolemia (reducerea volumului de sânge care circulă în organism), dilatarea vaselor și fluctuațiile tensiunii arteriale – pot cauza accidente coronariniene, cum ar fi infarctul miocardic.

Căldura extremă este periculoasă și pentru persoanele cu angină pectorală, insuficiență cardiacă sau infarct în istoric. Acestea pot suferi recăderi.

Mulți cardiaci iau diuretice (pentru eliminarea apei din organism) sau medicamente pentru tensiune, care, în combinație cu temperaturile ridicate, pot duce la deshidratare severă sau dezechilibre electrolitice (sodiu, potasiu), periculoase pentru inimă.

Ce pot face cardiacii pe caniculă?

  • Să stea în locuri răcoroase;
  • Să evite efortul fizic în orele de vârf (11:00–17:00);
  • Să bea suficiente lichide (cu avizul medicului);
  • Să-și monitorizeze tensiunea și pulsul;
  • Să nu-și modifice tratamentul fără acordul medicului.

La fel de susceptibili la temperaturile mari sunt persoanele cu diabet (căldura afectează glicemia) și boli respiratorii (aerul cald și poluat îngreunează respirația).

Pe lângă persoanele cu boli cronice și vârstnicii, la fel de vulnerabili în timpul caniculei sunt și:

Sugarii și copiii

Corpul lor pierde apă mai repede și se supraîncălzește ușor. Un bebeluș, de exemplu, poate face febră și se poate deshidrata în câteva ore, dacă nu e protejat de căldură.

Persoanele care lucrează afară

Fermierii, constructorii sau curierii sunt expuși direct la soare și căldură. Epuizarea termică și insolația sunt frecvente printre aceste categorii.

Persoanele supraponderale sau obeze

Transpiră mai greu, iar corpul lor reține mai multă căldură, deci se supraîncălzesc mai repede.

Persoanele fără adăpost sau cu condiții precare de trai

Nu au acces ușor la apă, răcoare sau locuri sigure în care să se protejeze.

Care sunt efectele căldurii asupra organismului?

Insolația apare în urma expunerii directe la razele solare sau la temperaturi ridicate în interior și se manifestă prin febră, dureri de cap, amețeală, greață, confuzie, leșin.

Epuizarea sau supra-oboseala apare în urma pierderilor de apă și minerale, prin transpirație în timpul unor activități desfășurate în aer liber sau în interior.

Sincopa la căldură se produce când apar simptome precum oboseala, stare de slăbiciune, amețeli, grețuri, anxietate, transpirații reci, dureri de stomac, urmate de pierderea stării de conștiență.

Cum vă puteți proteja în timpul caniculei?

  • Feriți-vă de soare între orele 11:00 și 15:00, când razele soarelui sunt cele mai puternice;
  • Stați la umbră, folosiți protecție solară cu un SPF ridicat și purtați pălărie cu boruri largi;
  • Evitați exercițiile fizice în cea mai fierbinte parte a zilei;
  • Beți multe lichide și evitați alcoolul;
  • Păstrați o temperatură eficientă în interior, închizând draperiile în camerele care sunt orientate spre soare;
  • Mențineți temperatura aerului condiționat doar cu 5-7 grade mai mică decât temperatura de afară, pentru că există riscul de șoc termic dacă diferența este prea mare;
  • Nu folosiți ventilatoare dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius, deoarece aerul pe care-l scot usucă pielea și nările, provoacă dureri de cap, congestie nazală, gât uscat, iritații oculare;
  • Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la serviciu, petreceți ceva timp zilnic în spații publice cu aer condiționat (magazine, cinematografe, instituții publice);
  • Nu lăsați pe nimeni, în special bebelușii, copiii mici și animalele de companie, într-un vehicul încuiat.

Dacă cuiva din preajma dumneavoastră i s-a făcut rău, mutați-l într-o zonă răcoroasă, lăsați-l să se întindă și să-și ridice ușor picioarele, dați-i să bea apă. Dacă nu își revine în decurs de 30 de minute, cel mai probabil, a făcut insolație. Aceasta este o urgență medicală și trebuie să sunați la 112.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te