După două ore de discuții, oficialii iranieni au descris efortul drept „pozitiv” și „constructiv”. Delegația americană nu a emis niciun comunicat imediat privind rezultatul discuțiilor din capitala Omanului, Muscat.
Cele două delegații au convenit reluarea negocierilor săptămâna viitoare, tot la subiectul programului nuclear iranian, anunță Associated Press, care citează televiziunea de stat iraniană.
Tema discuției dintre reprezentanții SUA, conduși de emisarul președintelui american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, și cei iranieni, în frunte cu ministrul de Externe de la Teheran, Abbas Araghchi, a fost progresul rapid al programului nuclear iranian, în paralel cu amenințarea Washingtonului cu un răspuns militar.
Teheranul a insistat ca discuțiile să fie „indirecte”, ceea ce presupune ca negociatorii să nu stea în aceeași cameră, ci să-și transmită mesajele prin intermediari. Casa Albă a descris discuțiile drept un angajament diplomatic direct.
„Ceea ce este clar în această etapă este că negocierile sunt indirecte și, din perspectiva noastră, se referă exclusiv la problema nucleară”, a declarat ministrul iranian de externe Abbas Araghchi, după ce a sosit în capitala Omanului, Muscat.
El a mai spus că a venit în Oman „cu voința necesară pentru a ajunge la un acord bazat pe egalitate și unul care să asigure interesele naționale ale poporului iranian”.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a avertizat miercuri, 9 aprilie, că „dacă va fi necesar”, Statele Unite vor folosi „categoric”, forța militară împotriva Iranului în cazul în care nu se va ajunge la un acord.
În acest scenariu, Israelul ar urma să joace un rol principal.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Iranian de Externe, Esmaeil Baghaei, a reacționat vineri, 11 aprilie, într-o postare pe rețele: „Cu seriozitate și vigilență sinceră, oferim diplomației o șansă reală”.
Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, a sosit la Muscat din Rusia, unde a discutat cu președintele Vladimir Putin.
Disputa dintre Washington și Teheran privind programul nuclear iranian este una mai veche, dar președintele Trump a spus categoric că nu va permite Iranului să aibă arme nucleare.
Însă rămâne neclar dacă președintele american dorește să restrângă activitățile nucleare ale Iranului sau să le oprească complet.
La rândul său, Iranul se arată dispus să ofere asigurări că nu caută să producă o bombă, dar a respins ideea de a abandona complet programul său nuclear.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te