Budapesta și Kievul expulzează diplomați după ce Ucraina a anunțat că a descoperit o rețea maghiară de spionaj

Captură de ecran dintr-un videoclip postat pe canalul de YouTube al Serviciului de Securitate al Ucrainei, care arată reținerea unui bărbat suspectat de spionaj.

Ungaria a expulzat doi diplomați ucraineni, iar Ucraina a răspuns cu aceeași măsură, după ce Serviciul ucrainean de securitate a anunțat că a descoperit o rețea de spionaj coordonată de Ungaria în regiunea Transcarpatia, situată la granița cu Ungaria și cu o populație semnificativă de maghiari.

Acest schimb tensionează și mai mult relațiile dintre cele două țări vecine, ale căror guverne se află în conflict deschis în privința războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat pe 9 mai că a reținut doi suspecți în regiunea Zakarpattia (cunoscută în română ca Transcarpatia) și a identificat presupusul lor coordonator ca fiind un angajat al serviciului de informații militare maghiare. Este pentru prima dată când Ucraina identifică o rețea de spionaj maghiară activă pe teritoriul său, a declarat SBU.

SBU a publicat o filmare în care ofițeri în uniforme de camuflaj scot cu forța un dintr-o clădire un bărbat cu mâinile încătușate la spate și îl urcă într-un vehicul.

Anunțul vine într-un moment de tensiune între Ucraina și Ungaria, unde premierul Viktor Orbán menține relații calde cu președintele rus Vladimir Putin și se opune sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Kremlinului ca răspuns la războiul Rusiei în Ucraina. Ungaria a oferit sprijin limitat eforturilor defensive ale Kievului, spre deosebire de majoritatea celorlalte state membre ale Uniunii Europene și NATO, iar Orbán se opune aderării Ucrainei la UE.

Dezvăluirea se înscrie într-un context complex din Zakarpattia, unde, după cum afirmă criticii Kremlinului, Rusia a încercat să alimenteze tensiunile dintre maghiarii locali și autoritățile ucrainene.

La câteva ore după anunțul SBU, ministrul de externe maghiar, Péter Szijjártó, a declarat că Ungaria a expulzat doi diplomați ai Ambasadei Ucrainei de la Budapesta, considerați spioni sub acoperire. Într-un videoclip postat pe Facebook, el a spus că ambasadorul ucrainean a fost notificat oficial despre aceste expulzări.

Întrebat mai devreme în cursul zilei despre acuzațiile ucrainene, Szijjártó a declarat pentru televiziunea ATV că Ungaria nu a primit nicio informare oficială din partea Ucrainei și că, pentru moment, „acest lucru ar trebui considerat propagandă și tratat cu precauție”.

„Pe lângă războiul fizic din Ucraina, are loc și un război propagandistic”, a spus Szijjártó. „Este clar că propaganda anti-maghiară este des folosită în Ucraina și, în multe cazuri, s-a dovedit a fi complet nefondată”.

Ulterior, ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Andriy Sybiha, a anunțat că și Ucraina expulzează doi diplomați maghiari, care au 48 de ore să părăsească țara. „Acționăm ca răspuns la măsurile luate de Ungaria, conform principiului reciprocității și în baza interesului național”, a transmis Sybiha pe X (fostul Twitter).

Ce obiective avea rețeaua și cine sunt presupușii spioni reținuți

Conform SBU, obiectivele rețelei presupuse erau: „colectarea de informații despre apărarea militară a regiunii Zakarpatia, identificarea punctelor vulnerabile din apărarea terestră și aeriană a regiunii și studierea opiniilor socio-politice ale localnicilor”, inclusiv reacția lor „în cazul unei eventuale intervenții a forțelor maghiare în regiune”.

SBU a mai spus că unul dintre suspecți este un fost militar în vârstă de 40 de ani din districtul Berehove din Zakarpatia – centrul comunității maghiare din Ucraina, estimată la aproximativ 100.000 de persoane – care ar fi fost recrutat și plasat în „mod latent” în 2021, fiind apoi „activat” de presupusul coordonator în septembrie 2024.

SBU susține că are dovezi conform cărora suspectul colecta informații despre amplasarea sistemelor de apărare aeriană ucrainene și alte capacități militare.

Celălalt suspect reținut este o femeie, fostă membră a Forțelor de Securitate și Apărare ale Ucrainei, care a demisionat din funcție la începutul acestui an, conform autorităților.

Identitatea celor doi suspecți nu a fost făcută publică.

Viktor Yahun, fost adjunct al șefului SBU până în 2015, a declarat că acuzațiile sunt extrem de grave în contextul războiului. „Prezența agenților era cunoscută, dar anterior nu existau directive pentru a-i expune”, a spus el. „Acum situația s-a schimbat radical. Este vorba despre informații militare – o chestiune serioasă. Informațiile culese de această structură pot fi de importanță strategică”.

Vitaliy Diachuk, analist la Institutul pentru Strategie Central-Europeană din Ujhorod (capitala regiunii Zakarpatia), a avertizat că situația trebuie gestionată cu prudență, deoarece tensiunile crescute pot fi exploatate de Rusia.

„Relația tensionată dintre Ucraina și Ungaria este terenul ideal pentru activarea forțelor care doresc destabilizarea regiunii. Acest lucru este valabil mai ales în legătură cu subiecte sensibile precum o posibilă intervenție militară, prezența forțelor armate și comunitățile etnice dintr-o regiune ca Zakarpatia”, a declarat el pentru Europa Liberă.

„Cred că ar trebui să așteptăm o analiză completă înainte de a lua măsuri concrete. Au existat deja incidente în Zakarpatia, inclusiv incendieri ale unor instituții maghiare și alte provocări. Dar, în final, urmele au dus spre statul agresor – Rusia. Rusia este, de fapt, singurul beneficiar major al instabilității din Europa”.

După secole sub dominația Ungariei și a Imperiului Austro-Ungar, Zakarpatia a devenit parte a Cehoslovaciei după Primul Război Mondial, înainte ca Ungaria, aliată cu Germania nazistă, să încerce să o recupereze în 1939. După înfrângerea Germaniei în Al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a cedat teritoriul Uniunii Sovietice, care l-a integrat în Republica Sovietică Socialistă Ucraineană.

Între 2011 și 2020, guvernul maghiar a oferit cel puțin 115 milioane de euro regiunii Zakarpatia, potrivit unei investigații realizate în 2021 de unitatea ucraineană de investigație a Europei Libere, „Shemî”, împreună cu un grup de jurnaliști din Europa Centrală. Această sumă era de aproximativ 1,5 ori mai mare decât bugetul anual al regiunii.

La acest articol a contribuit corespondenta Serviciului ucrainean al Europei Libere din Ujhorod, Iryna Breza

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te