China anunță tarife noi pentru SUA, după taxele de 10% impuse de Trump

Președintele american, Donald Trump, și liderul chinez, Xi Jinping, la summitul G20 din Japonia în 2019.

La câteva minute după intrarea în vigoare a noilor tarife americane, China a răspuns cu măsuri proprii ce vizează importurile din SUA, deschizând un nou capitol al tensiunilor comerciale dintre cele două țări.

Răspunsul rapid al Beijingului a urmat după intrarea în vigoare, la 4 februarie, a tarifelor de 10% impuse de președintele Donald Trump pentru toate importurile chinezești.

Astfel, China a anunțat taxe de 15 % pentru cărbunele și gazul natural lichefiat (GNL) din SUA, precum și taxe de 10% la țiței, echipamente agricole, pick-up-uri și mașini cu motor mare. Ministerul de Finanțe din China a declarat că măsurile vor intra în vigoare pe 10 februarie.

Ministerul chinez al Comerțului și Administrația vamală au anunțat, de asemenea, măsuri separate care impun controale la export asupra bunurilor care conțin wolfram, teluriu, molibden și ruteniu pentru „a apăra interesele de securitate națională”.

China controlează o mare parte din aprovizionarea mondială cu astfel de metale rare, care sunt esențiale pentru tranziția către energie curată.

Totodată, Beijingul a anunțat o anchetă antimonopol împotriva Google.

Tarifele impuse reciproc marchează o reînnoire a războiului comercial purtat de Beijing și Washington în timpul primului mandat al președintelui american Donald Trump.

În timpul acelui prim război comercial, Trump a recurs la taxe vamale pentru a încerca să determine China să cedeze în probleme comerciale, iar China a răspuns cu propriile sale tarife. Taxele vamale americane pentru bunurile chinezești au crescut de șase ori, ajungând la 19%, în timp ce taxele chinezești pentru bunurile americane aproape s-au triplat, ajungând la 21%, zguduind piețele, pe măsură ce tensiunile dintre cele mai mari două economii ale lumii au crescut.

Washingtonul susține că actualele tarife americane au fost impuse Chinei pentru că nu a oprit fluxul de droguri ilicite în Statele Unite. Atunci când măsurile au fost anunțate pentru prima dată, la 2 februarie, Beijingul a declarat că va depune o plângere împotriva Statelor Unite la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și „va lua contramăsurile corespunzătoare”, fără a oferi detalii suplimentare.

China este principala sursă de furnizare a multor minerale esențiale, iar multe dintre cele interzise pentru export în noile măsuri ale Beijingului sunt folosite în producția de electronice și dispozitive de înaltă tehnologie.

Schimbul de taxe vamale dintre Beijing și Washington vine după ce președintele Trump a suspendat amenințarea sa cu taxe vamale de 25% pentru Mexic și Canada. Respectivele măsuri adoptate la 3 februarie includ o pauză de 30 de zile în schimbul unor concesii în ceea ce privește asigurarea respectării frontierelor și combaterea criminalității cu cele două țări vecine.

Nu s-a ajuns la un astfel de acord cu Xi, iar Casa Albă a declarat că Trump nu intenționează să discute cu liderul chinez până la sfârșitul acestei săptămâni.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te