Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus miercuri, 22 ianuarie, că Ministerul Afacerilor Externe a cerut Ambasadei ruse precizări în special legate de „companiile care ar urma să participe la eventuala reluare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană”.
„Odată primite răspunsurile, vom verifica entitățile implicate în conformitate cu legislația R. Moldova și cea internațională”, a spus Vodă.
La 20 ianuarie, Biroul politici de reintegrare afirma că oferta Tiraspolului prin care accepta ca Moldovagaz să livreze gaze naturale în stânga Nistrului, prevedea ca plata acestora să fie făcute de „companii terțe”. Nici instituția, care a spus că autoritățile moldovene analizează demersul și nici Tiraspolul nu au oferit alte detalii despre aceste companii.
Portalul rus Kommersant, care a scris anterior despre faptul că Rusia ar fi gata să cumpere gaze de pe piețele europene și să le livreze regiunii transnistrene, fapt confirmat ulterior de Kremlin, a notat în dimineața zilei de miercuri că compania cipriotă Ozbor Enterprises, care are legături cu foști angajați Gazprom, ar fi pregătită să livreze gaze naturale în regiunea transistreană din februarie.
Potrivit sursei, compania ar fi rezervat pe 20 ianuarie capacități de transport pe gazoductul Turkish Stream în volum de 3,1 milioane de metri cubi în acest sens. Kommersant a mai specificat anterior că eventualele livrări, estimate până în luna aprilie, ar putea costa Moscova până la 160 de milioane de dolari.
În reacția sa de miercuri, Vodă a spus că „soluția reală și imediată” ar fi ca Gazprom să livreze gaze naturale către Moldovagaz conform contractului existent. El a reiterat poziția Chișinăului care susține că „criza umanitară” din regiunea transnistreană este „creată și menținută artificial de Rusia” cu scopul de a produce „un conflict intern” în R. Moldova.
La începutul anului, Chișinăul s-a oferit să ajute Tiraspolul să procure gaze naturale de pe piețele europene, dar oferta a fost refuzată în special pe motivul „prețurilor mai mari și instabile” la gazele naturale.
Autoritățile de la Chișinău și președinta Maia Sandu au spus în repetate rânduri că nu vor împiedica livrările de gaze naturale spre regiunea transnistreană, dar au adăugat că este important ca totul să aibă loc conform legislației moldovene.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te