Chișinăul „condamnă ferm” așa-zisele proiecte de legi „ilegale” care încalcă standardele dreptului internațional și „au menirea de a leza și mai mult drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, au spus Europei Libere, pe 11 martie, reprezentanții Biroului politici de reintegrare al guvernului moldovean.
Cu o zi în urmă, Asociația Promo-LEX a atras atenția asupra faptului că de la începutul lunii martie, Tiraspolul intenționează să adopte mai multe legi „de inspirație rusească”.
Așa-numitul soviet suprem de la Tiraspol a înregistrat șase proiecte de lege similare cu cele adoptate în noiembrie 2024 de Duma de Stat din Federația Rusă, care a interzis „propaganda vieții fără copii”. Promo-Lex a semnalat că proiectele de lege nu definesc clar ce înseamnă „propaganda vieții fără copii”, ceea ce ar putea permite aplicarea lor arbitrară.
De exemplu, pentru „organizarea de acțiuni publice sau distribuirea de informații despre viața fără copii”, o persoană va putea fi amendată cu până la 1.600 de lei, iar dacă aceleași acțiuni sunt desfășurate de cetățeni străini, aceștia ar putea ajunge în „arest administrativ” de până la 15 zile.
Biroul Politici de Reintegrare a precizat că a sesizat „de urgență” partenerii internaționali ai R. Moldova, inclusiv Misiunea OSCE în Moldova, cu apelul de a utiliza „toate pârghiile disponibile” pentru a obține anularea acestor inițiative.
Misiunea OSCE în Moldova nu a răspuns imediat solicitării Europei Libere.
Nu este pentru prima dată când Tiraspolul încearcă să reproducă unele legi rusești ce limitează drepturile omului. În ianuarie 2024, autoritățile separatiste au anunțat că vor introduce sancțiuni împotriva „propagandei relațiilor sexuale netradiționale”, care par să copieze legea adoptată în 2013 în Federația Rusă.
Respectarea drepturilor omului e una dintre principalele condiții cerute de Chișinău pentru asigurarea tranzitului de gaze spre regiunea transnistreană. În prezent, regiunea separatistă primește gaze de la firma cu origini ungurești MET, achitată, potrivit administrației de la Tiraspol, dintr-un credit rusesc.
În particular, autoritățile moldovene au cerut celor separatiste să „elibereze deținuții politici, să rezolve problema liceului din Râbnița, să păstreze televiziunea publică moldovenească în grilă și să scoată posturile de control, instalate în 2022”.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te