Circa 200 de moldoveni aflați ilegal în SUA vor fi repatriați, spune speakerul Igor Grosu

În ultimii șase ani, 86 de cetățeni moldoveni au fost deportați din SUA, potrivit unui raport al Serviciului american de imigrație și control vamal.

Circa două sute de moldoveni care au încălcat regimul de ședere în Statele Unite vor fi repatriați, a spus luni, 7 aprilie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, la capătul unei vizite de mai multe zile peste Ocean.

„Nu-s mulți, până în două sute. Îi primim cu drag acasă”, a spus Grosu răspunzând la o întrebare a Europei Libere, înaintea ședinței Parlamentului din 7 aprilie.

Grosu a reiterat poziția autorităților moldovenești, că va fi facilitată doar aducerea acasă a cetățenilor moldoveni. „Am spus foarte clar: pe ai noștri îi luăm, dar pe restul să-i ia cei care i-au adus”, a spus Grosu, care este și liderul PAS.

Anterior, premierul Dorin Recean a spus presei, pe 3 aprilie, că „Statele Unite au rugat toate țările partenere, inclusiv R. Moldova, să faciliteze transportul sau aducerea acasă a cetățenilor din țările de origine care au încălcat regimul de ședere în SUA”.

Recean spunea atunci că autoritățile moldovene sunt în așteptarea mai multor informații de la Statele Unite.

Despre aceasta s-a aflat pe 2 aprilie, după ce publicația americană Wall Street Journal a dezvăluit că administrația Trump ar fi cerut mai multor țări, printre care și R. Moldova să faciliteze preluarea migranților pe care SUA doresc să-i deporteze, dar ale căror țări întârzie să-i primească înapoi sau refuză să o facă. La schimb, SUA ar oferi ajutoare financiare sau avantaje politice.

În ultimii șase ani, 86 de cetățeni moldoveni au fost deportați din SUA, potrivit unui raport al Serviciului american de imigrație și control vamal.

Reluarea finanțării unor proiecte USAID, pe agenda de discuție

Revenit la Chișinău, Grosu a spus că autoritățile americane au confirmat disponibilitatea de a relua finanțarea unor proiecte mari care în trecut beneficiau de suportul USAID.

„Sunt semnale bune. Nu vreau să vă dau denumirea proiectelor, dar sunt proiecte mari din domenii prioritare”, a declarat președintele Parlamentului.

Departamentul de Stat al SUA a oprit, pe 24 ianuarie, finanțarea pentru aproape toate programele de asistență financiară externă, ca parte a eforturilor președintelui Donald Trump de a le alinia la obiectivele sale de politică externă.

În R. Moldova, USAID a fost prezentă din 1992 și a oferit asistență de circa două miliarde de dolari până în prezent, potrivit autorităților moldovene.

Grosu a întreprins o călătorie de lucru în Statele Unite în perioada 28 martie – 6 aprilie, unde a fost însoțit de ministrul de Externe, Mihai Popșoi.

Agenda vizitei în SUA a inclus inaugurarea a două consulate moldovene, la Sacramento și Chicago, dar și mai multe întrevederi cu senatori și congresmeni republicani și democrați, dar și cu membri ai Grupului de prietenie cu R. Moldova din Congresul SUA.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te