Cel mai mare bloc comercial din lume, UE, se aștepta la introducerea tarifelor americane și s-a pregătit din timp, notează Associated Press, însă măsurile afectează chiar și așa o relație transatlantică deja tensionată. Luna trecută, Washingtonul a avertizat Europa, mai vocal ca oricând, că va trebui să aibă grijă de propria securitate în viitor.
Măsurile UE vor viza bunuri din Statele Unite în valoare de aproximativ 26 de miliarde de euro, și nu doar produse din oțel și aluminiu, ci și textile, electrocasnice și produse agricole.
Între timp, Marea Britanie - care nu face parte din UE - a declarat că nu va impune propriile măsuri de ripostă împotriva Statelor Unite. Guvernul britanic a calificat, totuși, drept „dezamăgitoare” decizia Washingtonului.
„Întrucât SUA aplică tarife în valoare de 28 de miliarde de dolari, noi răspundem cu contramăsuri în valoare de 26 de miliarde de euro”, a declarat, la Bruxelles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Vom rămâne întotdeauna deschiși la negocieri. Credem cu tărie că, într-o lume plină de incertitudini geopolitice și economice, nu este în interesul nostru comun să ne împovărăm economiile cu tarife vamale”, a mai declarat von der Leyen.
„Tarifele sunt rele”. Președinta CE Ursula von der Leyen.
Comisia a mai spus că vor fi afectate „la schimb” produsele din oțel și aluminiu, dar și textilele, articolele din piele, aparatele electrocasnice, uneltele de uz casnic, materialele plastice și lemnul. Produsele agricole vor fi de asemenea afectate - inclusiv carnea de pasăre, carnea de vită, unele fructe de mare, nuci, ouă, zahăr și legume.
Viziuni diferite
Președintele Donald Trump spune mereu că taxele sale vor ajuta la crearea de locuri de muncă în SUA, dar von der Leyen a spus: „Locurile de muncă sunt în joc. Prețurile vor crește. În Europa și în Statele Unite”.
„Regretăm profund această măsură. Tarifele sunt taxe. Sunt rele pentru întreprinderi și chiar mai rele pentru consumatori. Aceste tarife perturbă lanțurile de aprovizionare. Ele aduc incertitudine pentru economie”, a mai spus ea.
Companiile siderurgice europene spun că s-au pregătit pentru această lovitură.
Uzina metalurgică Thyssenkrupp Steel Europe din Duisburg, Germania, la 11 octombrie 2023.
„Sigur, asta va înrăutăți și mai mult situația industriei europene a oțelului, exacerbând un climat de piață deja dezastruos”, a declarat luna trecută Henrik Adam, președintele asociației europene a oțelului Eurofer.
El a afirmat că UE ar putea „pierde” exporturi de oțel de până la 3,7 milioane de tone. Statele Unite sunt a doua mare piață de export pentru producătorii de oțel din UE, reprezentând 16% din totalul exporturilor de oțel ale UE.
„Pierderea unei părți semnificative a acestor exporturi nu poate fi compensată de exporturile UE către alte piețe”, a mai spus Adam.
Trump a impus tarife similare pentru oțelul și aluminiul din UE în timpul primului său mandat, înfuriind aliații SUA. UE a impus contramăsuri ca represalii și atunci, majorând tarifele la motociclete, whiskey, unt de arahide și blugi produși în SUA, printre alte articole.
Războiul giganților
UE estimează că volumul anual al schimburilor comerciale dintre cele două puteri economice este de aproximativ 1,5 trilioane de dolari, reprezentând aproximativ 30% din comerțul mondial. Deși blocul comunitar înregistrează un excedent substanțial al exporturilor de bunuri, acesta este parțial compensat de excedentul SUA în comerțul cu servicii.
Comisia afirmă că schimburile de bunuri au atins 851 de miliarde de euro în 2023, cu un excedent comercial de 156 de miliarde de euro pentru UE. Comerțul cu servicii a fost în valoare de 688 de miliarde de euro, cu un deficit comercial de 104 miliarde de euro pentru UE.
Ministrul britanic al afacerilor, Jonathan Reynolds, încearcă să-și țină țara în afara războiului comercial declanșat de Donald Trump.
Între timp, secretarul (ministrul) britanic pentru afaceri, Jonathan Reynolds, a declarat miercuri că guvernul său va continua să colaboreze „strâns și productiv” cu SUA pentru a apăra interesele de afaceri ale Regatului Unit. El nu a exclus viitoare tarife britanice la importurile din SUA.
Prim-ministrul de centru-stânga, Keir Starmer, amintește AP, a depus eforturi pentru a strânge legăturile cu Trump, în speranța de a evita un război comercial de felul celor declanșate de el cu alți aliați.
Reynolds a declarat că guvernul de la Londra rămâne „concentrat pe o abordare pragmatică și negociază rapid un acord economic mai amplu cu SUA pentru a elimina tarifele suplimentare și pentru a aduce beneficii întreprinderilor din Regatul Unit și economiei noastre”.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te