Criza politică din Germania se prelungeşte

Sediul SPD la Berlin

După eşecul negocierilor preliminare, privind formarea unui nou guvern, preşedintele federal, Frank-Walter Steinmeier, intervine ca „mediator”

După eşecul negocierilor preliminare pentru formarea unui nou guvern de coaliţie, se caută soluţii pentru ieşirea din actuala criză politică. Partidul liberal (FDP) a fost acuzat că, de la bun început, ar fi avut intenţia de a nu intra într-o coaliţie tripartită, formată din Uniunea Creştin-Democrat/Creştin-Socială (bavareză) şi Ecologişti. Gestul liderului liberal de a părăsi negocierile a fost criticată chiar şi de mai mulţi politicieni influenţi ai propriului său partid.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Berlin

Pentru ieşirea din actuala criză au rămas două soluţii:

Organizarea de alegeri anticipate sau formarea unui guvern minoritar, condus de Angela Merkel. Soluţia unei mari coaliţii, creştin-democrat/social-democrate, a fost blocată din start de către Martin Schulz care după alegerile din septembrie a anunţat că, în noua legislatură, social-democraţii vor fi un partid de opoziţie. Anunţul categoric al lui Schulz nu a fost primit de întregul partid cu aplauze.

Una din figurile influente ale partidului, fostul primar al oraşului München, Christian Ude, a declarat vineri radiodifuziunii publice (DLF) că faţă de un guvern minoritar e de preferat o mare coaliţie.

Se pare că această soluţie i-ar conveni şi preşedintelui federal, Frank Walter Steinmeier, care provine, de asemenea, din Partidul Social-Democrat (SPD) şi care în cursul săptămînii a avut o întrevedere cu Martin Schulz. Asupra conţinutului s-a păstrat o discreţie totală. Se ştie doar că Steinmeier doreşte să se implice ca mediator şi să găsească o soluţie de ieşire din criza politică actuală. Vineri, cancelaria prezidenţială din Berlin a anunţat că săptămîna viitoare vor fi invitaţi liderii Uniunii Creştin-Democrat / Creştin-Sociale (bavareze) şi ai Partidului Social-Democrat (SPD) la preşidenţie. Desigur, subiectul principal va fi crearea unei alianţe.

Situaţia, oricum complicată, devine şi mai complicată dacă avem în vedere lupta pentru putere în cadrul Uniunii Creştin-Sociale (CSU) – bavareze – sora mai mică a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarei Merkel.

Rivalităţile existente între primul ministru bavarez, Horst Seehofer, şi ministrul bavarez de finanţe, Markus Söder, s-au acutizat după aflarea rezultatelor slabe, obţinute la alegerile generale.

În interviuri acordate televiziunii publice (ARD şi ZDF), Söder a bagatelizat conflictele interne, afirmînd doar că Uniunea Creştin-Socială (CSU) are o atitudine constructivă la nivel federal. La nivel regional, a mai explicat el, partidul îşi pregăteşte congresul viitor şi apoi alegerile pentru landtag (parlamentul regional) care vor avea loc anul viitor.