Cum a adus criza gazelor Moldova 1 la Tiraspol

Moldova 1 în grila TV din stânga Nistrului, într-o fotografie publicată de canalul de Telegram Most specializat în conflictul transnistrean.

Autoritățile de la Chișinău au salutat apariția postului public Moldova 1 în grila principalei companii de televiziune prin cablu din stânga Nistrului, sugerând pe 5 februarie că este o consecință a intervenției UE pentru a ajuta regiunea transnistreană să depășească criza gazelor.

Compania Interdnestrcom (IDC) a început să difuzeze Moldova 1 după ce Uniunea Europeană a spus pe 4 februarie că va continua să ofere zeci de milioane de euro pentru achiziții vitale de gaze destinate malului stâng al Nistrului dacă în regiunea transnistreană „sunt făcuți pași în domeniul respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale”.

Vorbindu-le jurnaliștilor la Chișinău, vicepremierul Oleg Serebrian responsabil cu politicile de reintegrare, a salutat evoluția drept un semn că actuala criză a gazelor poate duce la „un dialog pe care l-am așteptat de multă vreme” și la „găsirea unor soluții de durată” în conflictul transnistrean.

Regiunea secesionistă a rămas fără gaze rusești la 1 ianuarie, când concernul rus Gazprom a oprit livrările la expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina. O lună mai târziu, responsabilitatea pentru furnizarea gazelor în stânga Nistrului a fost asumată în comun de UE și guvernul de la Chișinău pentru a evita o criză umanitară.

Comentând apariția postului Moldova 1 printre canalele care pot fi vizionate de locuitorii regiunii transnistrene, purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, le-a spus jurnaliștilor la Chișinău că autoritățile vor depune eforturi și mai departe „ca toți cetățenii în R. Moldova să aibă acces la informații obiective și de interes public, inclusiv despre faptul că anume UE a transmis gaz umanitar în regiune”.

Cine difuzează Moldova 1 în stânga Nistrului

Apariția televiziunii publice de la Chișinău în grila Interdnestrcom a fost semnalată pentru prima dată, într-o postare pe Facebook, pe 4 februarie, de deputatul partidului de guvernământ, PAS, Roman Roșca, care conduce și o comisie de monitorizare și control parlamentar asupra politicii de reintegrare a țării.

Portalul Zona de Securitate specializat în conflictul transnistrean a scris că mai multe surse i-au confirmat că Moldova 1 poate fi vizionată acum în stânga Nistrului pe canalul 30 al grilei Interdnestrcom.

Parte a holdingului Sheriff, care domină viața economică din regiunea transnistreană, Interdnestrcom ar deține monopolul în domeniul serviciilor de telecomunicații, televiziune și internet în stânga Nistrului, potrivit portalului Zona de Securitate.

Compania retransmite în regiune numeroase posturi din Rusia, inclusiv posturi care au fost interzise în dreapta Nistrului pentru propaganda războiului, în urma invaziei rusești pe scară largă în Ucraina.

Dar nu este pentru prima dată când Interdnestrcom oferă locuitorilor regiunii transnistrene și programe de la Chișinău: a mai difuzat timp de aproape un an Moldova 1, dar și Publika TV, în 2012, în timpul unei apropieri între premierul de atunci Vlad Filat și liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk.

Vlad Țurcanu, președintele companiei Teleradio Moldova, care include Moldova 1, a declarat că are și el informații „din câteva surse” că postul public este difuzat acum și în stânga Nistrului. „Ei au decis așa, noi suntem foarte fericiți”, a spus Țurcanu portalului Newsmaker.

Dar nici Interdnestrcom, nici administrația secesionistă de la Tiraspol, nu au comentat public știrea, nu și-au explicat decizia și nu au spus cât timp vor mai putea viziona locuitorii regiunii transnistrene Moldova 1.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te