Banii vor fi alocați prin Fondul Național pentru Inovare și Transfer Tehnologic, lansat recent la Chișinău. Inițiativa aparține Ministerului Educației și Cercetării. Potrivit ministrului Dan Perciun, acest fond va facilita colaborarea dintre sectorul științific și cel economic.
„Investiția în cercetare și inovare este o investiție în viitorul Republicii Moldova. Prin acest fond, ne propunem să apropiem mediul academic de sectorul privat și să creăm oportunități concrete pentru implementarea tehnologiilor avansate în economie. Este un pas important spre consolidarea unei economii bazate pe cunoaștere și competitivitate”, a declarat Dan Perciun.
La eveniment au participat și ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor, precum și prim-ministrul Dorin Recean, care a menționat că acest proiect este destinat în primul rând tinerilor cercetători, care au idei, dar nu și resurse financiare.
„Vrem să-i ajutăm să cerceteze, să testeze, să creeze și să lanseze produse care să ajungă în lume. Fondul pe care îl lansăm astăzi este despre curaj, creativitate și cooperare. Pentru că Moldova poate. Iar prin inovație, vom construi o economie mai puternică, o societate mai bună și un viitor mai sigur pentru toți”, a declarat Dorin Recean.
Fondul Național pentru Inovare și Transfer Tehnologic va sprijini proiecte în domenii strategice, stipulate în documentele de politici publice elaborate de Ministerul Educației și Cercetării, precum Programul Național în Domeniile Cercetării și Inovării pentru anii 2024-2027 și Programul Național de Specializare Inteligentă al Republicii Moldova pentru anii 2024-2027 „Smart Moldova”.
În prima etapă, fondul va susține colaborarea dintre mediul științific și cel de afaceri prin proiecte de inovare, proiecte de transfer tehnologic și vouchere pentru inovație. Banii vor fi investiți, de asemenea, în proiecte ce țin de tehnologia informației și comunicațiilor, energie regenerabilă, biomedicină și biofarmaceutică.
Proiectele vor fi susținute financiar atât de mediul de afaceri local și internațional, cât și de partenerii externi de dezvoltare.
Recent, Europa Liberă a publicat un articol despre o echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică din Moldova care lucrează, împreună cu centrul spațial din Dubai și o universitate din Japonia, la doi sateliți care urmează să fie lansați în spațiu anul viitor.
- Vezi și: Cercetătorii moldoveni participă la construcția a doi sateliți care vor fi lansați în spațiu în 2026
Rectorul UTM, Viorel Bostan, a declarat că proiectul este unul costisitor și că instituția mizează pe susținerea Ministerului Educației, întrucât costurile de lansare a satelitului, doar pentru proiectul cu Japonia, sunt de 65.000 de dolari.
În 2022, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a lansat primul satelit moldovenesc, TUMnanoSAT, în cadrul programului internațional KiboCUBE, susținut de Agenția Aerospațială Japoneză (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA). Acest program a acoperit costurile de lansare.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te