Doar doi candidați pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție

Ambii candidați înscriși la concursul pentru funcția de procuror-șef al PA activează în cadrul instituției.

Procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Marcel Dumbravan, și adjunctul său, la fel interimar, Octavian Iachimovschi, sunt singurii candidați care s-au înscris în concursul pentru șefia instituției, anunțat după demisia Veronicăi Dragalin.

Potrivit Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), o comisie de preselecție, instituită de CSP, va examina, în ședință închisă, dosarele celor doi candidați și va decide dacă îi admite sau nu în concurs.

Pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție poate candida o persoană care are o experiență de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului (dintre care minimum 4 ani în funcția de judecător, procuror sau avocat), este cetățean al R. Moldova, cunoaște limba română, nu are antecedente penale și, în ultimii 3 ani, nu a fost membru al vreunui partid politic.

Ce se știe despre cei doi candidați

Procurorul Marcel Dumbravan a preluat interimatul funcției de șef al Procuraturii Anticorupție după demisia Veronicăi Dragalin. El activează în Procuratura Anticorupție din 2008, când a fost numit procuror în Serviciul Nord al instituției. În octombrie 2021, fusese numit adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție.

Potrivit ultimei declarații de avere, Dumbravan a avut în 2024 venituri din salariu de 502.895 de lei de la Procuratura Generală, iar soția sa - 356.000 de lei de la Agenția Servicii Publice. Familia deține o casă, moștenită în anul 2000, două terenuri, primite prin donație, și două apartamente, cumpărate în 2010 și 2016. De asemenea, Dumbravan are un automobil Renault Megane Scenic, cu o valoare declarată de 185.000 de lei, și economii de 171.000 de lei.

Octavian Iachimovschi și-a început cariera în 2011, tot la Procuratura Anticorupție. În 2019, a fost timp de cinci luni șef-adjunct al acestei instituții. În același an, el a fondat, împreună cu procurorii Dumitru Obadă și Iuri Lealin, Asociația Procurorilor „Pentru ordine și dreptate”.

În 2022, Iachimovschi a participat la concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție și s-a clasat pe locul doi, cu un scor de 53,01 puncte, după câștigătoarea Veronica Dragalin, care a acumulat 72,15.

Pentru anul 2024, Iachimovschi a declarat salarii în sumă de 444.855 de lei de la procuratură și de 88.797 de lei, de la Institutul Național de Justiție. Încă 92.142 de lei a primit de la Centrul de Resurse Juridice pentru activitate științifică și de cercetare.

Anul trecut, procurorul a mai indicat un venit de 56.000 de euro din vânzarea unui bun imobil, cel mai probabil, a apartamentului de 49,7 metri pătrați pe care îl avea în proprietate. Iachimovschi deține și jumătate dintr-o casă cu suprafața de 100,8 metri pătrați, cumpărată cu 995.643 de lei, și două automobile: un Honda Civic, fabricat în 2009 și procurat în 2018 cu 87.700 de lei, și un Renault Megane Scenic din 2014, cumpărat în 2021 cu 6.300 de euro.

Cum a rămas vacantă funcția

Veronica Dragalin a condus Procuratura Anticorupție din 1 august 2022 și până la 4 martie 2025. Ea și-a dat demisia înainte ca să-i expire mandatul de 5 ani, deoarece nu era de acord cu planul autorităților de a lichida două procuraturi specializate și de a crea în locul lor una singură - Procuratura Anticorupție și pentru Combaterea Crimei Organizate (PACCO).

Dragalin a îndemnat deputații să nu susțină inițiativa. A doua zi, deputații din partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) au adoptat în primă lectură proiectul legii privind crearea Parchetului pentru Combaterea Corupției și a Criminalității Organizate. Opoziția a votat împotrivă, considerând că reorganizarea va paraliza activitatea procurorilor.

Dragalin intrase într-un conflict deschis cu guvernanții, care îi reproșau că nu a făcut suficient pentru a combate corupția electorală din campania din 2024. La rândul său, procuroarea a acuzat conducerea țării că s-a implicat în procesul de evaluare externă a procurorilor.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te