Vorbind podcastului Pe Agendă al Europei Libere pe 8 aprilie, cu o zi înainte ca tarifele americane să intre în vigoare, Nistor a spus că R. Moldova percepe actualmente o taxă vamală de 11,7% la importul de produse agroalimentare și de 4,3% la importul de produse industriale din SUA.
„Sunt taxe pe care le aplicăm pentru majoritatea partenerilor comerciali”, a explicat ministra în primul ei interviu de la preluarea funcției, luna trecută, adăugând: „Nu aplicăm tarife diferențiate pentru SUA”.
Săptămâna trecută, Trump a anunțat tarife vamale „universale” de cel puțin 10% pentru importurile provenite din aproape toate țările lumii. Pentru multe țări, au fost introduse și tarife reciproce mult mai mari, reflectând aparent deficitului comercial pe care îl au SUA cu aceste țări.
Nistor a spus că guvernul de la Chișinău analizează dacă trebuie să majoreze și el taxele vamale la importurile din SUA, compuse în special din automobile și utilaje medicale, adică „ceva ce lipsește pe piața noastră”.
În 2024, R. Moldova a importat din SUA bunuri în valoare de 135,25 milioane de dolari și a exportat pe piața americană mărfuri de 90,23 de milioane de dolari.
Doar 2,5% din toate exporturile moldovene din 2024 au avut ca destinație piața SUA, iar grosul acestor exporturi l-au format vinurile.
Mai mulți producători au spus Europei Libere că vor fi nevoiți să-și caute alte piețe, iar guvernul a promis deja compensații celor care vor fi afectați. Viceprim-ministra Nistor a spus Europei Libere că se va întâlni cu producătorii pentru o discuție pe 9 aprilie.
„Înțelegem că producătorii au investit eforturi pentru a dezvolta piața și (...) trebuie să vedem dacă ei pot comercializa marfa pe alte piețe, dacă îi putem ajuta”, a spus Nistor.
Ea crede că cel mai mare impact asupra R. Moldova va fi indirect, în cazul în care tarifele impuse de președintele american aproape tuturor țărilor lumii vor duce la scumpiri sau încetinirea producției în industrii cheie ale UE.
„De exemplu, noi suntem un furnizor pentru industria europeană de automobile, care este afectată și s-ar putea să ne afecteze și pe noi”, a spus Nistor.
Mai mulți mari producători europeni și-au construit în R. Moldova baze de producție pentru huse automobilistice, cablaje, senzori, magneți, sisteme electronice ș.a. datorită forței de muncă mai ieftine.
Trump a impus un tarif vamal de 25% la importul de automobile din UE, forțând deja mai mulți producători să oprească livrările peste ocean, până la evaluarea impactului.
Interviul integral cu Doina Nistor poate fi vizionat pe 9 aprilie, în podcastul „Pe Agendă”.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te