Dosar penal în România privind actele lui Vladimir Plahotniuc

Fost lider al Partidului Democrat în Moldova, Vladimir Plahotniuc a fugit din țară în 2019, după ce a fost debarcat de la guvernare.

După ce a verificat actele românești găsite la oligarhul moldovean fugar Vladimir Plahotniuc, aflat în arest preventiv în Grecia, Poliția Română a deschis un dosar penal, suspectând că cinci din șase documente erau false.

Autoritățile elene au transmis Poliției Române copii de pe șase documente de identitate românești găsite la Plahotniuc în timpul reținerii lui la Atena, pe 22 iulie.

Ministerul de Interne de la București precizează că, în urma verificărilor efectuate, au rezultat „suspiciuni rezonabile” că două cărți de identitate, două permise de conducere și un pașaport au fost contrafăcute prin suprascriere mecanică, pentru a schimba identitatea titularului.

Direcția Investigații Criminale din cadrul Poliției Române a deschis un dosar penal pentru infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Verificările au arătat că un singur document din cele șase este autentic și emis de statul român. Este vorba un pașaport care a fost eliberat pe numele lui real, înainte să fie emisă o interdicție cu privire la aceasta.

Anterior, Poliția R. Moldova a anunțat că, în urma perchezițiilor corporale din timpul reținerii lui Vladimir Plahotniuc și la vila unde locuise, au fost găsite 21 de acte ale acestuia cu diferite identități și din state diferite. Cele române erau pe numele Mihai Antohe. Anterior, el a avut în România și alte identități – Vlad Ulinici și Vladislav Novac.

Fostul deputat democrat, luptătorul Constantin Țuțu avea trei acte de identitate din Bulgaria și două din România, toate pe numele Andrei Sîli.

Cei doi au fost reținuți pe 22 iulie, pe Aeroportul din Atena, în timp ce se îndreptau spre Dubai și se află acum în arest preventiv într-un penitenciar din Grecia. Plahotniuc era în căutare internațională, având mai multe dosare penale în R. Moldova, privind crearea unei organizații criminale, escrocherie, spălare de bani în proporții deosebit de mari și abuz de putere.

R. Moldova a cerut extrădarea lui Plahotniuc din Grecia. O cerere similară a fost depusă imediat și de Rusia, unde acesta are două dosare penale, pentru tentativă de omor și trafic internațional de droguri, și riscă detenție pe viață. În primul dintre ele, este suspectat că ar fi pus la cale asasinatul politicianului Renato Usatîi, care este cetățean rus.

Fost lider al Partidului Democrat din Moldova, oligarhul a fugit din țară în 2019, când s-a schimbat guvernarea la Chișinău, și se află pe mai multe liste internaționale de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a situației din R. Moldova în favoarea Rusiei.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te