Într-un comunicat de presă din 16 aprilie, ANSA spune că focarele au fost identificate în perioada 3 - 15 aprilie.
Unul a fost depistat la porci domestici din localitatea Rădenii Vechi din raionul Ungheni, iar altul a fost depistat în localitatea Lozova din raionul Strășeni, unde au fost găsite nouă cadavre de mistreți infectați cu pesta porcină.
ANSA a precizat că în ultimii 9 ani, pe teritoriul R. Moldova au fost depistate 265 de cadavre de mistreț infectați cu virusul pestei porcine africane.
- Vezi și: Explainer | Cum se va răsfrânge epidemia de pestă porcină asupra stocurilor și prețurilor la carne
Pesta porcină africană este a boală virală extrem de contagioasă care afectează doar porcii domestici și mistreții, dar nu este periculoasă pentru oameni. Peste 90% din animalele infectate mor. Nu există un vaccin sau tratament pentru pesta porcină africană. Virusul poate supraviețui timp îndelungat în carnea și organele animalelor infectate.
De la începutul anului, autoritățile au confirmat existența a 31 de focare de pestă porcină în țară, dintre care 19 au fost eradicate.
Cel mai grav a fost depistat la ferma din Roșcani, unde au fost infectați toți cei peste 65 de mii de porci, care au fost ulterior sacrificați și înhumați.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te