Europa se declară gata să riposteze la tarifele preconizate de Trump

China se confruntă deja cu noi tarife comerciale americane. Urmează Europa. (În imagine: portul de containere Nanjing, China, la 5 februarie 2025)

Europa este pregătită să reacționeze la posibile restricții comerciale, a declarat luni ministrul german al economiei, Robert Habeck, după ce a purtat discuții cu lobby-urile din industrie și cu cel mai înalt reprezentant comercial al UE cu privire la amenințarea tarifelor din partea Statelor Unite.

„Europa trebuie și nu poate să reacționeze altfel decât unitar și decisiv la restricțiile comerciale unilaterale. Și suntem pregătiți pentru acest lucru”, a afirmat Habeck, citat de Reuters.

Habeck a organizat luni o masă rotundă cu privire la viitorul relației transatlantice și a vorbit la telefon cu comisarul UE pentru comerț, Maros Sefcovic, potrivit declarației.

Robert Habeck, ministrul german al Economiei și Climei.

Tot luni, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că tarifele reciproce propuse de Washington sunt, de asemenea, nejustificate, după ce anterior a afirmat că potențialele tarife pe oțel și aluminiu sunt nejustificate.

„Considerăm că nici una dintre măsurile potențiale prezentate de administrația americană până în prezent nu este justificată”, a declarat purtătorul de cuvânt CE în cadrul unui briefing zilnic.

Președintele american, Donald Trump, intenționează să impună începând de luni tarife de 25% la importurile de oțel și aluminiu, provocând amenințarea cu represalii din partea Europei și un avertisment din partea Chinei că nu există câștigători într-un război comercial.

Trump a declarat duminică reporterilor, la bordul Air Force One, că tarifele se vor aplica „oricărui oțel care intră în Statele Unite”, adăugând că vor afecta și aluminiul.

Trump a impus tarife similare în timpul președinției sale din perioada 2017-2021 pentru a proteja industriile americane, care, în opinia sa, se confruntau cu o concurență neloială din partea țărilor asiatice și europene.

Canada - pe care Trump a amenințat-o deja cu tarife - este cea mai mare sursă de importuri de oțel și aluminiu în Statele Unite, potrivit datelor comerciale americane. Brazilia, Mexic și Coreea de Sud sunt, de asemenea, furnizori importanți de oțel.

Aproximativ 25% din exporturile europene de oțel se îndreaptă către SUA, potrivit firmei de consultanță Roland Berger, care a avertizat într-o notă recentă că „orice taxă din partea Statelor Unite ar afecta sectorul european”.

Duminică, Trump a declarat, de asemenea, că va anunța „tarife reciproce” pentru a armoniza taxele guvernului său cu ratele percepute de alte țări asupra produselor americane.

Pârghii politice

Trump și-a arătat deja predilecția pentru folosirea ca pârghie politică a puterii financiare a Statelor Unite, ordonând impunerea de taxe vamale asupra principalilor parteneri comerciali: China, Mexic și Canada, la scurt timp după preluarea mandatului.

El a suspendat taxele de 25% împotriva Canadei și Mexicului timp de o lună, după ce ambele țări au promis să intensifice măsurile de contracarare a fluxurilor de droguri fentanil și a trecerii migranților fără documente în Statele Unite.

Campanie vizuala anti-droguri la Ciudad de Mexico, pe 7 februarie 2025.

Dar tarifele împotriva Chinei au mers înainte, produsele care intră în Statele Unite fiind supuse unor taxe suplimentare de 10 % începând de marți.

Beijingul a răspuns cu tarife specifice pentru anumite produse americane, cum ar fi cărbunele și gazul natural lichefiat, care vor intra în vigoare luni.

Deficitul comercial al Statelor Unite - cea mai mare economie a lumii - a crescut anul trecut la aproape 920 de miliarde de dolari.

Trump, care a promis o „nouă epocă de aur” pentru Statele Unite, a insistat că impactul oricăror tarife va fi suportat de exportatorii străini, fără a fi transferat consumatorilor americani, deși majoritatea experților susțin contrariul.

Pe de altă parte, după ce a anunțat tarifele pentru Mexic, Canada și China la începutul acestei luni, Trump a recunoscut că și americanii le-ar putea simți efectul.

Trump a folosit tarifele ca o amenințare pentru a-și atinge obiectivele politice mai largi, cel mai recent când a spus că le va aplica Columbiei dacă ea va respinge avioanele militare americane cu migranți deportați.

După o confruntare de o zi cu Trump, guvernul columbian a dat înapoi.

Bursele se obișnuiesc

Piețele bursiere europene și asiatice au crescut luni, comercianții părând să treacă cu vederea cel mai recent anunț al președintelui american Donald Trump privind tarifele pe oțel și aluminiu, notează AFP.

Prin contrast, cu o săptămână în urmă, anunțurile tarifare ale lui Trump au dus la prăbușirea acțiunilor globale.

„Faptul că indicii bursieri globali sunt în creștere la începutul săptămânii ar putea fi un semn al oboselii legate de tarife”, a declarat Kathleen Brooks, director de cercetare la grupul de tranzacționare XTB.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te