Filmul „Titane”, regizat de Julia Ducournau, a luat trofeul Palme d'Or de la Cannes

Cannes, Franța, 17 iulie 2021. Regizoarea Julia Ducournau primind trofeul Palme d'Or pentru filmul "Titane" de la Sharon Stone. REUTERS/ Eric Gaillard TPX IMAGES OF THE DAY

Lungmetrajul „Titane”, regizat de Julia Ducournau, a fost recompensat sâmbătă seară cu trofeul Palme d'Or, la finalul celei de-a 74-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.

Este a doua oară când un film regizat de o femeie câștigă marele premiu, după „The Piano”, de Jane Campion, în 1993.

Pentru ediția de anul acesta au fost înscrise aproximativ 2.000 de producții.

În competiție au fost selectate 24 de lungmetraje, cu trei mai multe decât în urmă cu doi ani. Între regizorii care au concurat pentru trofeul Palme d'Or s-au numărat nume importante ale cinematografiei mondiale, ca Asghar Farhadi, Wes Anderson, Paul Verhoeven, Apichatpong Weerasethakul, Sean Penn, Leos Carax, Jacques Audiard şi François Ozon.

Festivalul a fost deschis de actrița, regizoarea şi producătoarea americană Jodie Foster, care a primit trofeul Palme d'Or onorific, în semn de recunoștință pentru întreaga carieră.

Cineastul italian Marco Bellocchio a fost recompensat cu un trofeu identic. El şi-a prezentat în festival cel mai recent lungmetraj, documentarul „Marx può aspettare”. Bellochio a dedicat trofeul actorului francez Michel Piccoli, care a murit în mai 2020.

Invitați speciali au fost şi Bong Joon Ho, Matt Damon, Isabelle Huppert şi Steve McQueen, care s-au întâlnit cu publicul în cadrul seriei „Rendez-vous with... ”

România a fost reprezentată la Cannes de „La civil”, regizat de Teodora Mihai şi produs de Cristian Mungiu, în competiția Un Certain Regard, de scurtmetrajul „Interfon 15”, de Andrei Epure, în competiția secțiunii Semaine de la Critique, şi de lungmetrajul „Întregalde”, de Radu Muntean, inclus în selecția programului Quinzaine des Réalisateurs, secțiune necompetițională paralelă festivalului.

Regizorul Cristian Mungiu a fost președintele juriului Semaine de la Critique, iar producția românească „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, de Carina-Gabriela Daşoveanu (UNATC), se numără între filmele care au fost selectate în concursul dedicat şcolilor de film, Cinéfondation.