Ministerul Educației și Cercetării a precizat că la aceste testări participă în total elevii din 864 de școli. Potrivit instituției, școlile implicate în testarea tematică au avut posibilitatea să aleagă evaluarea pentru elevii de clasa a V-a atât la matematică, cât și la limba română, fie doar la una dintre ele.
Pentru cei din clasa a VIII-a, conducerea școlilor a putut include pe lângă cele două discipline obligatorii și evaluarea la limba străină.
În procesul de testare participă elevii de clasa a V-a din 563 de școli la limba și literatura română, iar din 683 de școli – la matematică. Elevii de clasa a VIII-a din 443 de școli participă la proba scrisă la limba engleză, iar din 239 de școli – la limba franceză.
Testele vor fi verificate în comisii raionale sau municipale. Ulterior, rezultatele vor fi trimise Agenției Național pentru Curriculum și Evaluare pentru analiză.
Rezultate slabe la testarea anterioară
În luna noiembrie 2024, elevii claselor a VIII-a și a IX-a au susținut testări tematice la limba română și matematică, iar circa 60% dintre ei au luat note negative la matematică.
Potrivit rezultatelor văzute de Europa Liberă, printre cei de clasa a VIII-a rata de promovare a fost de 44,8% și nota medie – 3,88, iar de clasa a IX-a – 37% și, respectiv, nota 3,56.
- Te-ar putea interesa și: Rezultate dezastruoase la pretestarea la matematică din gimnaziu: Media – sub 4
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a spus că rezultatele slabe au arătat „situația reală” privind pregătirea gimnaziștilor, care e „nesatisfăcătoare”.
Dar rezultatele la pretestările de gimnaziu au fost mai bune. Șase din 10 elevi de clasa a IX-a care au susținut pretestarea la matematică din 27 februarie au luat note de trecere, adică cel puțin 5, rata de promovare fiind de 58%.
- Te-ar putea interesa și: Rezultate mai bune la pretestarea la matematică din gimnaziu față de cele de la testarea tematică
Pentru a crește rata de promovare la sesiunea de examene din acest an, circa 6.000 de elevi, care au obținut rezultate slabe la pretestarea la matematică vor face în zilele de sâmbătă din lunile aprilie și mai meditații gratuite. Alături de profesori, la acestea vor participa și 600 de liceeni care au fost instruiți să fie mentori pentru colegii lor din clasa a IX-a și să-i ajute să se pregătească de acest examen, în cadrul programului „Matematica de la egal la egal”.
Examenele de absolvire a gimnaziului (limba română, istoria, matematica și limba de instruire pentru alolingvi) se vor desfășura în perioada 2-12 iunie. Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare vor delega monitori externi la examene, iar lucrările vor fi evaluate centralizat, în patru centre republicane, de la Chișinău.
Elevii care nu vor promova examenele în iunie vor avea încă două șanse, în sesiunile suplimentare din iulie și august.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te