Rezultatele sondajului făcute publice pe 30 aprilie de compania iData arată că 15,4% dintre respondenți l-ar vota președinte pe Dan, actualul primar al Bucureștiului și candidat independent.
Pe locul doi se situează candidata USR, Elena Lasconi, cu 11,5%, iar pe al treilea - Crin Antonescu - 7,2%. Dar un procent mare al respondenților, 37,6% , au spus că nu sunt hotărâți cu cine să voteze, iar 18% au spus că nu vor participa la vot, situația reflectând o stare asemănătoare de confuzie printre alegătorii pro-europeni din România.
Lasconi, rămasă acum fără sprijinul propriului partid, a câștigat votul cetățenilor români din R. Moldova la primul tur al alegerile prezidențiale anulate, din 2024, când a obținut peste 56%. Votul de atunci al moldovenilor cu cetățenie română a fost explicat prin faptul că vedeau în Lasconi o candidată pro-europeană și o candidată cu șanse.
Nici Dan, spre care se îndreaptă acum sprijinul USR, nici Antonescu, sprijinit de coaliția de guvernământ de la București și de partidul de guvernământ PAS de la Chișinău, nu au candidat în 2024.
Antonescu a încercat să recupereze handicapul aparent din R. Moldova, făcând pe ultima sută de metri declarații ferme de sprijin pentru integrarea ei în UE în timpul mandatul său, dacă va câștiga alegerile.
Toți candidații situați pe primele poziții în sondajul iData, care nu cuprinde cel puțin una din dezbaterile televizate dintre candidați organizate la sfârșit de aprilie, sprijină integrarea europeană a R. Moldova și vor ca România să rămână o membră de încredere a UE și NATO.
Naționalistul George Simion, candidatul partidului populist de dreapta AUR, s-ar bucura de un sprijin de numai 3,6%, ușor în scădere față de primul tur al prezidențialelor anulate din 2024, când a obținut în R. Moldova 3,98%.
Între timp, Simion a cerut ca România să pună și condiții atunci când sprijină R. Moldova. Simion are interdicție de călătorie în R. Moldova și Ucraina, fiind bănuit în Ucraina de legături cu Rusia.
Situația lui Simion în sondajele de opinie din România este cu totul diferită, el conducând detașat, cu șanse sigure de a intra în turul doi de scrutin, care va avea loc pe 18 mai.
Pentru scrutinul din acest an, ambasada României a anunțat deschiderea a 64 de secții de votare pe teritoriul R. Moldova. Votul în primul tur al prezidențialelor românești începe în R. Moldova (la fel ca în toată diaspora) vineri, 2 mai, la 7:00, și se încheie duminică 4 mai, la ora 21:00.
La prezidențialele românești anulate, din 2024, în R. Moldova au votat un număr record de peste 80 de mii de cetățeni români. Este un procent mic din electoratul de aproape 19 milioane al României, dar a reprezentat în 2024 în jur de 10% din alegătorii care au votat în diaspora.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te