Paun Rohovei va înlocui în funcția de ambasador pe Marko Șevcenko, care a fost rechemat din funcție în martie 2024, după ce i-a expirat mandatul. Diplomat de carieră, el a mai activat la ambasada de la Chișinău în anii 2012-2017, având și o vastă experiență în cadrul ambasadei ucrainene din România.
Dar Rohovei nu a fost prima opțiune a Kievului. În aprilie 2024, Zelenski a anunțat public că-l va trimite la Chișinău pe Oleksi Danilov, secretarul la Consiliului Național de Securitate și Apărare din Kiev, pe care tocmai l-a demis și înlocuit în acea funcție cu șeful serviciului de informații externe, Oleksandr Litvinenko.
Atunci, președintele ucrainean a reiterat importanța R. Moldova pentru Ucraina, ca explicație privind numirea în acest post a fostului secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare.
„Moldova este o țară foarte importantă pentru noi, atât în ce privește provocările de securitate din regiune, cât și în ceea ce privește cooperarea noastră bilaterală”, a spus Zelenski.
Danilov așa și nu și-a prezentat scrisoarea de acreditare autorităților de la Chișinău.
- Te-ar putea interesa și: Cum a ajuns Oleksi Danilov, fost șef al securității ucrainene, ambasadorul Ucrainei la Chișinău
Numirea lui Rohovei nu a fost explicată imediat de autoritățile ucrainene. Anterior, el a mai activat ca ambasador cu misiuni speciale la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, fiind responsabil în particular de menținerea contactului cu regiunea transnistreană, în coordonare cu autoritățile de la Chișinău.
Rahovei revine în R. Moldova în perioada în care criza gazelor din regiunea transnistreană se apropie de deznodământ. Pentru prima dată în existența sa, regiunea secesionistă a rămas, la 1 ianuarie, fără gaze rusești, concernul rus Gazprom oprind livrările la expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina. O lună mai târziu, responsabilitatea pentru furnizarea gazelor în stânga Nistrului, în perioada 1-10 februarie, a fost asumată în comun de UE și guvernul de la Chișinău pentru a evita o criză umanitară.
În prezent, Tiraspolul are pe masă o ofertă de 60 milioane de euro prin care UE, prin intermediul Chișinăului, este gata să finanțeze procurarea de gaze pentru regiunea transnistreană și după 10 februarie.
- Te-ar putea interesa și: Gaze în schimbul libertății: Ce așteptări au UE și Chișinăul din partea Tiraspolului
Dar ajutorul este condiționat de respectarea a drepturilor omului și libertăților fundamentale în regiunea transnistreană. Atât deputați din partidul de guvernământ (PAS), cât și deputați din opoziție au spus că își doresc în primul rând ca Tiraspolul să respecte dreptul la libera circulație și la libera exprimare.
În afară de pași în domeniul drepturilor omului și libertăților fundamentale, UE și guvernul de la Chișinău vor să se asigure că gazele livrate în stânga Nistrului ajung strict la consumatorii casnici și instituțiile publice vitale, ca școlile sau spitalele, dar nu sprijină industria grea sau minele de criptomonede din regiunea transnistreană.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te