Lideri europeni, în vizită la Kiev, cer Rusiei să accepte un armistițiu de 30 de zile

Președintele francez Emanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz și premierul britanic Keir Starmer au călătorit într-un tren spre Kiev din Polonia. Premierul polonez Donald Tusk a făcut călătoria separat.

Liderii Germaniei, Franței, Marii Britanii și Poloniei au sosit sâmbătă la Kiev, într-o demonstrație comună de sprijin, pe fondul apelurilor tot mai intense adresate Rusiei de a accepta un armistițiu de o lună în războiul contra Ucrainei, care durează de 3 ani.

Cancelarul german Friedrich Merz, președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și premierul polonez Donald Tusk au ajuns împreună la gara din Kiev.

La scurt timp după sosire, cei patru s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și au participat la o ceremonie din Piața Independenței, marcând 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Ei au aprins lumânări la un memorial dedicat soldaților ucraineni și civililor uciși de la începutul invaziei ruse.

Este prima dată când liderii celor patru țări călătoresc împreună în Ucraina, iar pentru Friedrich Merz este prima vizită în această țară în calitate de nou cancelar al Germaniei.

Mai târziu în cursul zilei, liderii au început o întâlnire virtuală alături de Zelenski, pentru a informa alți lideri despre progresele în formarea unei viitoare coaliții a celor dispuși să ajute forțele armate ale Ucrainei după un acord de pace și care ar putea să desfășoare trupe în Ucraina pentru a supraveghea aplicarea unui eventual acord de pace cu Rusia.

Vizita are loc în ultima zi a unui armistițiu unilateral de trei zile declarat de Moscova, care coincide cu festivitățile rusești a înfrângerii Germaniei naziste.

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, a numit joi acest armistițiu o „farsă”, acuzând forțele ruse că l-au încălcat de peste 700 de ori la mai puțin de o zi de la intrarea în vigoare. Ambele părți au raportat că luptele au continuat joi.

Alături de președintele american Donald Trump, liderii europeni exercită presiuni asupra Rusiei pentru a accepta un armistițiu de 30 de zile care să permită negocieri de pace pentru încheierea conflictului. În martie, Statele Unite au propus un armistițiu imediat de 30 de zile, acceptat de Ucraina, însă Kremlinul a insistat pe condiții proprii.

„Ne reafirmăm sprijinul pentru apelurile președintelui Trump privind un acord de pace și cerem Rusiei să înceteze să obstrucționeze eforturile de obținere a unei păci durabile”, au spus liderii europeni într-o declarație comună.

„Alături de SUA, cerem Rusiei să accepte un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile pentru a crea spațiul necesar unor discuții privind o pace justă și durabilă”.

Liderii europeni, în vizită la Kiev, 10 mai 2025.

După ce a purtat discuţii directe cu oficiali ruşi, a avut ciocniri publice cu Zelenski şi a întrerupt temporar ajutorul militar vital pentru Ucraina, Trump a remediat relaţiile cu Kievul şi a semnat un acord asupra mineralelor, care a necesitat negocieri dificile.

De asemenea, Trump și-a schimbat vizibil tonul, semnalând o frustrare tot mai mare faţă de amânările lui Putin privind un armistiţiu şi faţă de reiterarea cerinţelor Rusiei pentru un acord de pace.

Trump a ameninţat că va intensifica sancţiunile împotriva Rusiei, dar a spus şi că ar putea abandona negocierile dacă nu se va ajunge la niciun progres. Joi, el a cerut un armistiţiu de 30 de zile, iar Zelenski a spus că este pregătit să-l implementeze imediat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost citat vineri spunând că Rusia susţine implementarea unui armistiţiu de 30 de zile în conflict, dar doar după o cercetare atentă a „nuanţelor”.

Pe 9 mai, președintele rus Vladimir Putin i-a găzduit pe preşedintele chinez Xi Jinping şi pe alţi lideri la parada militară din Piața Roșie, care a marcat 80 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, trimiţând un mesaj că nu este izolat.

În aceeaşi zi, miniştrii europeni au spus că susțin ideea înfiinţării unui tribunal special pentru a-l judeca pe preşedintele rus şi oficialii săi pentru crime de agresiune, arătând sprijin pentru Zelenski, care joi a criticat organizarea de către Putin a unei „parade a minciunii”.

Între timp, Rusia continuă atacurile de-a lungul liniei frontului de aproximativ 1.600 de kilometri, inclusiv lovind zone rezidențiale fără ținte militare evidente.

Sâmbătă dimineață, oficiali locali din regiunea nordică Sumî a Ucrainei au raportat că tirurile de artilerie rusești din ultimele 24 de ore au ucis trei locuitori și au rănit alți patru.

Un alt civil a murit pe loc sâmbătă, în urma unui atac cu o dronă rusească în orașul Herson, potrivit guvernatorului regional Oleksandr Prokudin.

După AP și Reuters

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te