Moldova a primit un lot de 18 mii de contoare inteligente, procurate cu sprijinul Italiei

În Uniunea Europeană peste jumătate din contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în rețea cu până la 15% și cu 5% a celui tehnic.

Republica Moldova a primit luni, 10 martie, un lot de 18 mii de contoare inteligente, procurate cu sprijinul Italiei, care a oferit anterior un grant de 10 milioane de euro în acest sens. Autoritățile spun că aparatele vor fi instalate în mai multe localități din țară.

Contoarele vor fi instalate pe parcursul acestui an la consumatorii din perimetrul rețelei de distribuție Centru-Sud de către Premier Energy Distribution și în zona de distribuție Nord de către RED Nord, a anunțat PNUD Moldova care sprijină proiectul-pilot de contorizare inteligentă pentru energia electrică desfășurat de Ministerul Energiei și finanțat de Italia.

Autoritățile au instalat, anul trecut, 3.000 de contoare inteligente, dar speră ca anul acesta să instaleze cel puțin 25.000, iar până în 2027 să doteze 60.000 de gospodării din R. Moldova cu contoare inteligente, ceea ce reprezintă 4,3% din totalul de 1,4 milioane de consumatori de electricitate.

Potrivit PNUD, în Uniunea Europeană peste jumătate din contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în rețea cu până la 15% și cu 5% a celui tehnic.

Locurile de consum a energiei electrice care urmează să fie dotate cu contoare inteligente sunt selectate în funcție de localizarea geografică, densitatea populației, nivelul de vulnerabilitate energetică, statutul socio-economic și disponibilitatea infrastructurii tehnice existente.

Ce sunt tarifele diferențiate?

La începutul acestui an, în R. Moldova au intrat în vigoare tarifele diferențiate pentru energia electrică, pentru consumatorii care au contoare configurate astfel încât să înregistreze consumul energiei electrice pe ore.

Consumatorii casnici ai „Premier Energy Distribution” vor plăti 3,31 lei per kWh în timpul nopții, adică după ora 23 și până la 7 dimineața, în vreme ce pe parcursul zilei, adică de la 7 dimineața și până la 23:00, vor achita 4,32 lei per kWh.

Consumatorii deserviți de FEE Nord au un tarif de 4,89 lei per kWh pe timp de zi și 3,90 lei per kWh pe timp de noapte. Cei care nu au contoare care citesc consumul energiei electrice pe ore vor achita prețul universal al energiei electrice de 4,10 lei pentru un kWh.

Contoarele inteligente măsoară consumul de energie electrică pe intervale de ore și transmit datele în timp real, automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie să fie citite fizic.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te