Republica Moldova și alte țări îndeamnă Rusia să accepte armistițiu în Ucraina. Kremlinul așteaptă

Urmările unui atac rusesc cu rachetă la Krivoi Rog, în Ucraina, pe 12 martie 2025, la o zi după ce Ucraina și SUA au propus Rusiei un armistițiu.

R. Moldova s- a alăturat, prin vocea președintei Maia Sandu și a șefului diplomației Mihai Popșoi, țărilor care cer Rusiei să accepte încetarea imediată a focului pentru 30 de zile, convenită în Arabia Saudită între Ucraina și Statele Unite, la negocierile de marți, 11 martie.

Atât președinta Sandu, cât și vicepremierul Popșoi, au salutat, în postări publicate pe X, progresele înregistrate la Jeddah de delegațiile SUA și Ucrainei „pentru obținerea unei păci juste și durabile”. Rezultatul negocierilor a fost salutat și de alți lideri mondiali.

Secretarul american de stat, Marco Rubio, a spus că SUA „vor lua legătura cu rușii” astăzi. El a declarat că speră să primească un răspuns pozitiv și „îi îndeamnă cu fermitate pe ruși să pună capăt tuturor ostilităților”, potrivit The Guardian.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus că ideea unui armistițiu de 30 de zile este „un pas important și corect către o pace justă pentru Ucraina”.

„Acum depinde de (președintele Vladimir - n.r.) Putin”, a spus cancelarul Scholz într-o postare pe X. Șeful interimar al guvernului german a reiterat și cererile similare pentru un răspuns din partea Rusiei.

Premierul britanic, Keir Starmer a salutat un „progres remarcabil” în negocierile dintre SUA și Ucraina.

Prim-ministrul, care a condus eforturile europene pentru a construi o misiune de menținere a păcii în cazul în care se ajunge la un acord pentru încheierea războiului, a spus că „mingea este acum în terenul Rusiei”.

China a spus miercuri că speră la „o pace durabilă și de lungă durată”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez a spus că Beijingul „a luat act de rapoartele relevante” și speră că „toate părțile prin dialog și negociere, vor găsi un plan de pace durabil și de lungă durată, care să țină cont de preocupările fiecărei părți”, scrie AFP.

Presa internațională scrie că președintele american, Donald Trump, s-a arătat dispus să-l invite din nou în vizită la Casa Albă pe liderul ucrainean, Volodimir Zelenski. Trump a mai transmis că plănuiește să discute săptămâna aceasta cu președintele rus, Vladimir Putin.

Kremlinul a spus miercuri că așteaptă să fie informat de către SUA cu privire la rezultatul discuțiilor dintre SUA și Ucraina din Arabia Saudită înainte de a comenta dacă un posibil armistițiu este acceptabil pentru Rusia, a notat Reuters.

În urma negocierilor, SUA au fost, de asemenea, de acord să reia sprijinul militar și schimbul de informații cu Ucraina, anterior suspendate de președintele Donald Trump. Ministerul polonez de Externe a confirmat miercuri, 12 martie, că ajutoarele americane au început să fie trimise din nou spre Ucraina.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te