PAS propune amenzi pentru părinții care pleacă peste hotare și nu asigură custodia copiilor rămași acasă

Aproape 30.000 de copii din Republica Moldova au părinții plecați la muncă în străinătate. Imagine simbol

Un grup de deputați din partidul de guvernământ PAS a înregistrat un proiect de lege care prevede, printre altele, urgentarea proceselor privind drepturile părintești și amenzi pentru părinții care părăsesc R. Moldova fără a se asigura protecția legală a copiilor lăsați acasă.

„În ultimii ani asistăm la o creștere alarmantă a cazurilor de litigii privind drepturile părintești, cu termene de soluționare în medie de 24 de luni, ceea ce duce la prejudicii semnificative pentru familii, dar în mod special pentru copii”, a declarat deputata PAS, Angela Munteanu-Pojoga, la un briefing de presă din 8 aprilie, când a fost înregistrat proiectul de lege.

Inițiativa prevede mai multe modificări în legislație privind drepturile părintești și protecția copilului, iar printre noutățile propuse de deputați se numără și limitarea la maxim 4 luni a duratei litigiilor privind aceste cazuri.

În prezent, legislația moldoveană prevede că părintele care pleacă pentru o perioadă mai mare peste hotare este obligat să depună o cerere către autoritatea tutelară locală. La cerere să anexeze copia buletinului și acceptul potențialului custode.

Tutela se aplică copiilor sub 14 ani. După ce copilul împlinește 14 ani, tutela se transformă automat în curatelă, fără a fi necesară o dispoziție suplimentară din partea autorităților tutelare. Iar proiectul legislativ propus de deputații PAS introduce amenzi pentru părinții care părăsesc R. Moldova fără să semneze custodia pentru copiii lăsați acasă.

Aproape 30.000 de copii din Republica Moldova au părinții plecați la muncă în străinătate. Majoritatea dintre acești copii trăiesc în sate (70%) și doar circa jumătate dintre ei aveau custodie legală, arată datele unui raport al Ministerului Muncii și Protecției Sociale publicat anul trecut.

Numărul real al acestor copii este mult mai mare, deoarece autoritățile locale nu au informații complete despre părinții plecați peste hotare. Totodată, mulți copii sunt lăsați informal în grija rudelor, fără responsabilitate juridică și fără nicio formă de protecție.

Alte modificări din proiect prevăd că instanțele din R. Moldova vor putea limita dreptul de comunicare al părinților abuzivi cu copiii lor, iar poliția va putea interveni inclusiv fără mandat în cazurile reținerii forțate a copiilor de către persoane terțe.

Proiectul urmează a fi analizat la ședința Biroului Permanent al Parlamentului, care va decide dacă îl va include pe ordinea de zi a ședințelor plenare.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te